KAŽU DA SU TO URADILI ZBOG INTERESA EVROPE! Bundestag otklonio “briselsku prijetnju” za gasovod “Sjeverni tok 2”

Njemački parlament Bundestag otklonio je briselsku prijetnju izgradnji gasovoda “Sjeverni tok 2” i tako u potpunosti obezbijedio nacionalni interes Njemačke, ali i zadovoljio ruske interese, jer će “Gasprom” imati potpunu popunjenost gasovoda svojim energentom.

Bundestag je usvojio izmjene njemačkog zakonodavstva koje se odnose na gasnu direktivu EU i zabišao “treći energetski paket”, koji propisuje Brisel.

Usvojene zakonske promjene biće primijenjene na dio “Sjevernog toka 2” koji se nalazi u njemačkim teritorijalnim vodama i na koje se odnosi posljednjih 12 morskih milja tog, nešto više od 1.200 kilometara dugog, gasovoda kapaciteta 55 milijardi metara kubnih godišnje.

“Treći energetski paket” ima pravilo da kompanije ne mogu biti istovremeno isporučioci gasa u EU i jedini vlasnici gasovoda. Taj zakon EU najviše se odnosio na “Sjeverni tok 2”.

Da Bundestag nije izmijenio zakon, ruski “Gasprom” morao bi dati 50 odsto kapaciteta tog gasovoda drugim dobavljačima gasa u EU, odnosno gasovod bi u praksi smio raditi samo sa polovinom svojih ukupnih kapaciteta.

Poslanici su poručili da Njemačka neće dozvoliti SAD-u da razbiju Evropu po pitanju gasa, te da je “Sjeverni tok 2” važan za konkurentnost EU i diversifikaciju energetskog tržišta.

Od ruskog gasa zavisi njemačka hemijska industrija, a kako Njemačka odustaje od atomske i energije dobijene iz ugljena, važan joj je ruski gas za osiguranje energetske bezbjednosti.

Kako navode njemački mediji, odluka Bundestaga nije obradovala Ukrajinu.

Ukrajinski ministar energetike Vadim Pristajko poručio je pred glasanje da bi ta odluka mogla da riješi sudbinu “Sjevernog toka 2”, koji je nazvao “ruskim političkim projektom, koji prijeti Ukrajini, čitavoj Evropi i slobodnom energetskom tržištu EU”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj