PROEUROPSKA PALA PRIJE DVA DANA! Moldavija dobila novu prorusku manjinsku vladu!

Parlament Moldavije izglasao je danas povjerenje novoj manjinskoj vladi Socijalističke partije koju predvodi proruski orijentisani Igor Dodon, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Moldavija: Parlament potvrdio Iona Chicua za novog premijera

Agencija navodi da Moldavija, bivša sovjetska republika, godinama je u političkoj krizi zbog tenzija između proruskih i prozapadnih stranaka.

Socijalisti koji imaju samo 36 od 101 mjesta u parlamentu, formirali su vladu zahvaljujući podršci 27 poslanika Demokratske stranke koju je osnovao oligarh u egzilu Vlad Plahotnjuk.

Novu vladu će voditi tehnokrata Ion Chicu, bivši ministr finansija, koji nije član Socijalističke partije.

Moldavska vlada je pala 12. novembra, nakon što nije dobila povjerenje Parlamenta.

Reuters je ranije analizirao da Moldaviji sa novom vladom prijeti veća nestabilnost, samo pet mjeseci nakon što je premijerka Maia Sandu došla na čelo sada već bivše vlade, obećavši da će se boriti protiv korupcije.

Ipak, njena Vlada je dobila povjerenje svega 63 zastupnika, dok je 101 zastupnik podržao prijedlog o nepovjerenju vladi, koji su podnijeli socijalisti, raniji koalicioni partneri Sandu.

Nestalo milijardu dolara

Sandu je formirala labavu koaliciju sa Socijalističkom partijom, ali je ta veza “pukla” zbog predloženih reformi o izboru državnog tužioca.

“Danas ne samo što je iznevjerena vlada koja brani interese naroda, već je iznevjeren i svaki građanin koji se nada da će pravda biti zadovoljena, a njihovi životi biti bolji”, napisala je Sandu u utorak na Facebooku.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti

Ta zemlja od 3,3 miliona stanovnika između Ukrajine i Rumunije, ima teškoće da izađe iz političkih kriza koje je redovno pogađaju zbog političko-finansijskih skandala poslije otkrića 2016. godine o nestanku jedne milijardi dolara iz kasa tri državne banke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj