RUŠI REKORDE! Joker najprofitabilniji film urađen po stripu, zaradio 950 mil. dolara!

Joker je postao najprofitabilniji film svih vremena utemeljen na stripu, a dosad je globalno zaradio više od 950 milijuna dolara (6,3 milijardi kuna).

Premiere for the film "Joker" in Los Angeles

Govori o tomu na je koji način Arthur Fleck, kojega glumi Joaquin Phoenix (45) postao Joker, Batmanov protivnik i jedan od najpoznatijih negativaca iz stripova. Filmski poznavatelji spominju i moguću nominaciju za Oscara iduće godine, piše BBC.

Film je dosad zaradio 15 puta više od svote novca uložene u njegovo snimanje, piše Forbes. Redatelj Todd Phillips režirao ga je s budžetom od 62,5 milijuna, što je samo djelić novca uloženog u brojne druge filmske adaptacije stripova. 

Premiere for the film "Joker" in Los Angeles | Autor: MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Avengers: Endgame (Osvetnici: Kraj igre), film koji je dosad globalno zabilježio najveću zaradu, utržio je oko 2,8 milijarda dolara, no s budžetom od 356 milijuna dolara.

‘Mislim da film sam po sebi predstavlja intelektualni film utemeljen na stripu i ljudi to jednostavno kupuju’, rekla je filmska novinarka Helen O’Hara za Radio 1 Newsbeat. ‘Ljubitelji stripa ga gledaju jer je utemeljen na stripu, no plasira se dobro i među onima koji ne vole takve adaptacije.’

Uspjeh Jokera znači da je profitabilniji od filma Venom Tima Hardyja, koji je zaradio 854 milijuna dolara, s početnim budžetom od 90 milijuna, kao i filma Deadpool Ryana Reynoldsa, koji je zaradio 783 milijuna dolara, a u njega je uloženo 58 milijuna.

Kotira bolje i od starijih filmova, poput Batmana, Ninja kornjača i Maske, najprofitabilnijih filmskih adaptacija stripova.

Premiere for the film "Joker" in Los Angeles | Autor: MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ovakav je uspjeh Joker postigao premda nije prikazan u Kini, zemlji s najbrojnijom populacijom i u konačnici će zarada možda biti i veća. .

Kineski filmski cenzori vrlo su strogi te zabranjuju prikazivanje filmova s previše scena seksa i nasilja. O’Hara vjeruje da bi uspjeh filma u Kini u konačnici zaradi mogao dodati još pola milijarde dolara. 

Ne treba zaboraviti ni to da je Joker dobio niz loših kritika zbog prikazivanja problema koji se odnose na mentalno zdravlje, kao i scena nasilja.

Unatoč tomu film su na internetskoj stranici Rottentomatoes.com jako dobro ocijenili i kritičari i obožavatelji, a postoje naznake da bi u dogledno vrijeme mogao dobiti nastavak. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj