ŠOKANTAN PREOKRET AMERIČKO-TURSKIH ODNOSA: Tramp ponudio Erdoganu ugovor vrijedan 100 milijardi dolara!

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je nakon susreta s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom ako je “veliki obožavatelj” turskog lidera te da su imali “prekrasan i produktivan” susret.

Trampova srdačna dobrodošlica Erdoganu u suprotnosti je sa nezadovoljstvom američkog Kongresa zbog ofanzive Ankare na Siriju i protjerivanja kurdskih militanata iz pohranične zone odakle su prethdno kurski milatni proterali domclno arapsko stanovništvo.

Tramp je u Bijelu kuću doveo pet republikanskih senatora koji su razgovarali s Erdoganom o sirijskim Kurdima i isporuci raketnog sistema S-400.

“Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo”, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Razgovarali smo danas o tome, razgovaramo o tome u budućnosti. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti tu situaciju”.

Erdogan je ocijenio kako dvije zemlje mogu riješiti spor oko ruskog raketnog sistema i borbenih aviona F-35 samo dijalogom.

“Turska i Sjedinjene Države mogu zajedno raditi na uništenju Islamske države i uspostavi mira u Siriji. Najpouzdaniji američki partner u regiji je Turska”, rekao je Erdogan.

U pokušaju da osujeti realizaciju ugovora, ali i da se Ankara „riješi ruskog sistema  koji je već dobila“, američki predsjednik Donald Tramp ponudio je turskom predsjedniku Recepu Erdoganu ugovor vrijedan 100 milijardi dolara i “zaobilazno rješenje” za situacije sa sankcijama zbog kupovine ruskih sistema S-400, američki mediji.

Prema pisanju The Washington Posta, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući, Trampovi prijedlozi za poboljšanje odnosa između Sjedinjenih Država i Turske sadržamo su pisma koje je Erdoganu upućeno prošle sedmice.

Prema američkom listu, Trampovi prijedlozi vjerovatno će “razljutiti” zastupnike u američkom Zastupničkom domu, koji su u u oktobru podržali uvođenje sankcija Turskoj zbog njezine vojne operacije u Siriji.

Podsjetimo, ranije u srijedu je visoki predstavnik administracije Washingtona rekao kako Ankara može očekivati “ogromne koristi” zahvaljujući programu proizvodnje američkih višenamjenskih borbenih aviona F-35, ali da bi ih se to postiglo, potrebno je “riješiti problem” oko ruskih protivzračnih raketnih sistema S-400.

 „Za SAD je neprihvatljiva prisutnost ruskih protivzračnih raketnih sistema S-400 u Turskoj, članici NATO pakta“, najavio je pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

“Ako se Turska ne riješi S-400, sankcije prema  zakonu o “Suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija”, CAATSA,  će vjerojatno proći odobrenje u Kongresu, uz podršku većine obje stranke”, dodao je O’Brian.

Middle East Eye piše kako bi Turska mogla biti primljena u partnerski program projekta F-35 ako pristane da ne aktivira sisteme S-400 i se obaveže se da ubuduće neće kupovati ruske siteme oružja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj