TRAMP PRENIO ERDOGANOV KOMENTAR NA MACRONOVU IZJAVU O NATO-U: ‘Vrlo je razočaran, rekao je da je to neprihvatljivo’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u srijedu “neprihvatljivima” izjave o NATO-u francuskog kolege Emmanuela Macrona koji je rekao da je savez u stanju “moždane smrti” i izrazio žaljenje zbog turskog ponašanja u Siriji. 

Erdogan je bio “veoma razočaran” francuskim izjavama o NATO-u, rekao je Donald Tramp u Ovalnom uredu tijekom susreta s Erdoganom.

“Mislim da se (turskom) predsjedniku doista nisu svidjele (…) i mislim da su mnogi ljudi isto reagirali”, dodao je.

Macron ustvrdio da nema koordinacije unutar NATO-a

“Neprihvatljivo”, rekao je kratko turski predsjednik.

“Nemate nikakvu koordinaciju strateške odluke Sjedinjenih Država s partnerima u NATO-u i svjedoci smo agresije jednog drugog NATO-ova partnera, Turske, na području na kojemu mi imamo interese”, rekao je za tjednik The Economist francuski predsjednik prije tjedan dana, smjerajući na tursku vojnu intervenciju u Siriji.

“Ono što se dogodilo golem je problem za NATO”, dodao je, pitajući se o sudbini 5. članka Sjevernoatlantskog ugovora  koji predviđa vojnu solidarnost između članica u slučaju napada na jednu od njih.

“Što će sutra biti s 5. člankom? Odluči li režim Bashara al Assada odgovoriti Turskoj, hoćemo li se uključiti? To je pravo pitanje”, rekao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj