PROTESTI U ČILEU URODILI PLODOM! Postignut dogovor o putu ka novom Ustavu!

Političke stranke u Čileu postigle su dogovor o putu ka novom Ustavu, objavili su danas pregovarači poslije protesta u posljednjih nekoliko sedmica.

Čileanci će na referendumu u aprilu sljedeće godine glasati o tome da li žele novi Ustav, saopštili su predstavnici vladajuće konzervativne koalicije i opozicije.

Tekst novog Ustava potom će biti stavljen pred glasače na drugom plebiscitu, prenijela je agencija DPA.

– Želimo miran i konstruktivan izlazak iz krize. Prvi put ćemo imati 100 odsto demokratski Ustav – izjavio je predsjednik Senata Haime Kuintana.Sadašnji Ustav napisan je u vrijeme vladavine bivšeg diktatora Augusta Pinočea. Prema rezultatima nedavnog istraživanja, 78 odsto Čileanaca podržava usvajanje novog Ustava.

U nasilju tokom talasa protesta u posljednjih skoro mjesec dana poginulo više od 20 ljudi, a nekoliko stotina je povrijeđeno.

Jučerašnji marševi u Santijagu bili su uglavnom mirni, a gradu Valparaiso demonstranti naoružani palicama i kamenjem sukobili su se sa policijom, koja je koristila suzavac, javili su lokalni mediji.

Predsjednik Sebastijan Pinjera je, u pokušaju da smiri situaciju, ranije otkazao povećanje cijena karata za metro, zbog čega su protesti inicijalno pokrenuti. On je objavio i odluke o povećanju minimalne zarade i penzija, kao i rastu poreza za bogate.

Ovo nije umirilo proteste, pa je Pinjera na kraju pristao na provođenje ustavne reforme.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj