UHIĆEN ZAMJENIK ‘MINISTRA RATA’ DAIŠ-a: Gruzijac je iz Ukrajine koordinirao akcije terorističke skupine!

Ukrajinska služba sigurnosti u petak je objavila da je pritvorila zamjenika Abu Omara al-Shishanija, osobe koju je Pentagon opisao kao “ministra rata” DAIŠ-a, nakon što je prošle godine ušao u Ukrajinu s lažnom putovnicom.

Fotografija kao dokaz

Služba sigurnosti SBU je priopćila da je privela Al Baru Shishanija, gruzijskog državljana, u zajedničkoj operaciji s gruzijskim ministarstvom unutarnjih poslova i američke Središnje obavještajne agencije (CIA). U priopćenju se dodaje da je fotografija Al Bare Shishanija koju agencija posjeduje “dokaz da je uhićeni stranac uistinu traženi vođa DAIŠ-a”.

Gruzijska služba sigurnosti je potvrdila da je Shishani uhićen u Ukrajini. “Da, možemo to potvrditi. Njegovo rođeno ime je Cezar Tokhosashvili“, kazala je glasnogovornica Vika Klimicheva.

Rođen u Gruziji, ‘radio’ u Ukrajini

On se pridružio DAIŠ-u 2015. i bio je zamjenik Abu Omara al-Shishanija koji je ubijen u borbama 2016. SAD je nudio pet milijuna dolara za informaciju o njemu. Obojica Shishanija su rođena u planinskom dijelu Gruzije gdje se nalazi klanac Pankisi. Nakon pogibije Omara, Al Bara Shishani je prvo prešao u Tursku pa potom u Ukrajinu od kuda je koordinirao akcije DAIŠ-a, navodi SBU u priopćenju.

Uhićen je u području Kijeva blizu jedne privatne kuće gdje je živio, dodaje se, ne dajući datum uhićenja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj