EVROPSKA KOMISIJA NA ČEKANJU: Sporan Orbanov uticaj na Varhejija i britansko odbijanje da pošalje svog kandidata!

Članovi Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta odbili su potvrditi Olivera Varhejija, nominovanog komesara za proširenje u Evropskoj komisiji Ursule fon der Lejen, dok su kandidati iz Rumunije i Francuske dobili zeleno svjetlo.

Evropska komisija na čekanju: Sporan Orbanov uticaj na Varhejija

Odbor je zaključio da Varheji treba da pismeno odgovori na dodatna pitanja kako bi se uvjerili da neće raditi pod uticajem Viktora Orbana, mađarskog premijera.

Evropski mediji juče su naširoko pisali o ovoj temi, ističući da ovo može da predstavlja krizu u EU jer bi se ponovo moglo desiti da Fon der Lejenova ne bude mogla početi s radom. Podsjećanja radi, njena komisija je trebalo da startuje 1. novembra, ali je zbog odbijanja prethodnog mađarskog kandidata Lasla Tročanija i kandidata iz Rumunije i Francuske bila prisiljena da odgodi početak rada za mjesec dana. Ukoliko novo saslušanje Varhejija bude krajem mjeseca, to će značiti da će Fon der Lejenova ponovo morati odgoditi početak svog rada, što, kako pišu evropski mediji, znači da će svi poslovi u EU morati na čekanje dok se problem s imenovanjem komesara za proširenje ne razriješi.

Osim ovog, međutim, problem predstavlja i činjenica da Velika Britanija odbija da pošalje svog kandidata u Evropsku komisiju pravdajući to izbornom kampanjom, dok Fon der Lejenova insistira da dok god je Britanija u EU mora da pošalje svog člana Komisije.

Holandski “Reformatorish Dagblad” piše da se Fon der Lejenova suočava s haotičnom situacijom, ističući da niko nije mogao ni da sanja da će doći do ovolikog odgađanja početka rada nove komisije.

Brexit i odbijanje europarlamentaraca da potvrde mađarskog kandidata stvaraju glavobolje Fon der Lejenovoj. Varheji je djelovao odlučno i dao je sve prave odgovore. Ali, poslanici nisu bili zadovoljni i pitaju se da li će on da predstavlja EU ili će biti Orbanova lutka“, piše list.

Euronews na italijanskom jeziku ističe da Varheji nije uspio dobiti saglasnost europarlamentaraca iako se trudio da se distancira od Orbana.

Varheji je poznato lice u Briselu i na njega se gleda kao na birokratu, a ne kao političkog kandidata. Ali ljevica u EP-u misli da se on mora distancirati od svoje zemlje i svog premijera“, ističe Euronews.

Poljski TVN24 naglašava da će se Varheji ponovo morati vratiti u Odbor za spoljne poslove EP-a ako pismeni odgovori koje će pružiti ne budu zadovoljavajući te upozorava da će to onda ponovo značiti kašnjenje formiranja Evropske komisije.

“Neki poslanici su izrazili zabrinutost da li će Varheji biti u mogućnosti da promoviše vladavinu prava u svom resoru imajući u vidu da je njegova zemlja usvojila regulative koje se kose s evropskim pravom. Takođe se pitaju da li će on biti nezavisan u svom poslu ili će instrukcije primati iz Budimpešte”, navodi poljska televizija.

(Global CIR/NN/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj