Nakon kraće bolesti u Sarajevu preminuo novinar Mladen Marić

Poznati bh. novinar Mladen Marić preminuo je jutros nakon kraće bolesti u 60. godini. Posljednji ispraćaj bit će obavljen u ponedjeljak u 14 sati na gradskom groblju Vlakovo.

Slikovni rezultat za mladen marić"

Izraze saučešća porodici i našem kolektivu uputili su i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Društvo novinara BiH i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Mladen Marić je rođen 4. maja 1960. godine. Cijeli svoj novinarski radni vijek proveo je u istoj kući – bivšoj Televiziji Sarajevo, kasnije RTVBiH te potom RTVFBiH. Davne 1992. godine počeo je raditi u Redakciji sportskog programa. Nakon što se okušao kao sportski novinar, Mladen prelazi u Redakciju unutrašnje politike, gdje je, između ostalog, radio i izvještaje sa ratišta.

Svoju karijeru 1994. nastavlja u tada tek osnovanoj Redakcija vanjske politike. Prateći vijesti iz svijeta, koje su ga oduvijek zanimale, Mladen je radio na mnogim televizijskim projektima, ostavljajući svoj prepoznatljiv trag.

Kao novinar, a potom i urednik i voditelj, radio je vanjskopolitičke emisije Globus, kasnije i Svijet. Osnivanjem Federalne televizije 2001. godine Mladen osmišljava Paralele, vanjskopolitički magazin, prepoznatljiv po njegovim duhovitim, nerijetko sarkastičnim i ironičnim najavama.

Obrađivanjem svjetskih tema na drugačiji, zanimljiv i njemu svojstven način, pred male ekrane je uspio vratiti stariju, ali i mlađu publiku.

– Vjerovatno sam na tako malo šarmerski, malo mangupski, što bi rekli, u stilu top liste nadrealista, jednu ozbiljnu problematiku približio ljudima od 7 do 77 godina – govorio je on.

– Izgubili smo kolegu. Mnogo će nam nedostajati u Redakciji, nedostajat će, sigurno, i gledaocima koji su pratili njegovu emisiju po kojoj je bio poznat “Paralele”. Nedavno je razmišljao o tome da mu se bliži sedamstota emisija. Nažalost, nije je dočekao. Zbogom, Mladene, nedostajaćeš nam! – izjavio je urednik Informativnog programa FTV-a Željko Tica.

Punih 18 godina Mladen je uspješno uređivao i vodio Paralale, magazin u kojem nije štedio nikoga. Nije se libio iznijeti i svoj stav. Njegov poznati komentar “Kad ne bude Sadama” odjeknuo je u cijeloj regiji, ali i šire.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su priznanje za najboljeg televizijskog novinara za 2011. te najvećeg priznanja Novinar godine za 2015, koje dodjeljuje Društvo novinara BiH. Kao čovjek ostat će upamćen po velikoj dobroti i humanosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj