KIPARSKA POLICIJA ZAPLIJENILA KOMBI KRCAT NAPREDNOM OPREMOM ZA ŠPIJUNIRANJE: Saslušan vlasnik kombija, izarelski državljanin, koji je vozilo oglašavano i iznajmljivano za priskuškivanje i drugo špijuniranje građana!

 Kiparska policija je zaplijenila kombi koji je navodno natovaren naprednom opremom za nadzor, i saslušala je vlasnika Izraelca poslije izvještaja medija da je to vozilo oglašavano i iznajmljivano za priskuškivanje i drugo špijuniranje građana.

Policija je danas saopštila da je pretresla kancelarije izraelske kompanije „Intelleksa” registrovane na Kipru, protiv koje se vodi istraga zbog mogućeg kršenja zakona o zaštiti privatnosti.

Šef policije Kipros Mihaelidis je Radio-stanici „Astra” rekao da vlasti ispituju i Kiprane – akcionare te izraelske kompanije sa sedištem u Larnaki, i istražuju kako su kombi i oprema za nadzor uopšte uvezeni, prenijela je agencija AP.

Policijska istraga je pokrenuta pošto su kiparski mediji prenijeli augustovski članak agencije „Forbs” o jednom Izraelcu, za koga je rečeno da je bivši oficir obavještajne službe, koji se hvalio opremom za špijuniranje vrijednosti devet miliona dolara u svom kombiju.

Taj Izraelac, Tal Dilian, hvalio se da njegova oprema može da „presreće sve komunikacije u prečniku od jednog kilometra”, objavio je Forbs.

Dilian je tvrdio da njegov kombi, navodno „namijenjen policijskim operativcima na terenu”, „uz alat za ‘hakovanje’ Androida (najmasovniji operativni sistem mobilne telefonije), može da prepozna nečije lice gdje god taj neko bio, da prisluškuje telefonske pozive i da za svega nekoliko minuta locira sve telefone u čitavoj zemlji”.

Kiparska opoziciona ljevičarska stranka AKEL je u petak zatražila zvanično objašnjenje vlade. U hitnom odgovoru, vlada Kipra je navela da policija istražuje to pitanje, da su uvoz, proizvodnja, reklamiranje i prodaja takve opreme regulisani Zakonom o zaštiti privatnih komunikacija, a da „taj privrednik posluje na Kipru preko registrovane kompanije koja ima kiparske akcionare”.

Prisluškivanje je nezakonito na Kipru, dok se pisana komunikacija može presresti pod određenim okolnostima, ali samo po nalogu suda.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj