TAJVANSKE VLASTI POSLALE AVIONE I BRODOVE: Kineska flota nosača aviona prošla blizu Tajvana!

Kineska flota nosača aviona prošla je danas blizu Tajvana, zbog čega su vlasti tog ostrva poslale brodove i avione da nadgledaju situaciju.

Slikovni rezultat za CHINESE WARSHIPS TAIWAN"

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je kineska flota ušla u Tajvanski moreuz, ali da je ostala na kineskoj strani tog morskog prolaza koji razdvaja Tajvan od Kine.

Iza kineske flote bili su američki i japanski brodovi, navelo je ministarstvo, ne iznoseći detalje. Kina šalje nosače aviona u Tajvanski moreuz otkako je predsjednica Tajvana Cai Ing-Ven 2016. stupila na dužnost. Peking kritikuje Cai zbog toga što Tajvan i Kinu ne smatra dijelovima iste zemlje i zbog poboljšanja odnosa s Washingtonom.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini četrdesetih godina prošlog vijeka, pošto su nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom poslije poraza od komunista prešli na ostrvo udaljeno 160 kilometara i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Kao što Peking to ostrvo smatra dijelom svoje teritorije, tako je i vlada Tajvana poslije 1949. nastavila da tvrdi da je legitimni predstavnik cijele Kine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj