SDA: “Herceg-Bosna” je UZP, treba slaviti dan njenog gašenja, a ne osnivanja

Danas je godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tokom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije.

Slikovni rezultat za sda globalcir.com"

Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. Herceg-Bosne. Umjesto toga zvaničnici HDZ BiH izabrali su da slave ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz ove stranke kažu da obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje porodica ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti ove paradržavne zajednice.

– Podsjećamo da je pravosnažnom presudom Haškog tribunala utvrđeno da je tzv. Herceg-Bosna bila udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje sa Hrvatskom. Zvaničan stav Evropske unije i UN-a jeste da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava – podsjećaju iz SDA.

Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina, navodi se u saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj