NAKON 40 GODINA SJEDINJENE DRŽAVE PROMIJENILE STAV O IZRAELSKIM NASELJIMA NA OKUPIRANOJ TERITORIJI! Više ih ne smatraju nelegalnim, reakcije stižu iz cijelog svijeta: ‘Međunarodno pravo zamijenit će zakon džungle’

UN je u utorak potvrdio svoje poznato stajalište da se izgradnjom izraelskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju krši međunarodno pravo, a jučerašnju suprotnu tvrdnju administracije američkog predsjednika Donalda Trampa osudili su Palestinci, Rusija, Turska i druge zemlje, prenose agencije.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak poduprle pravo Izraela da gradi židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, odustajući tako od svog četrdesetogodišnjeg stajališta da ona nisu “u skladu s međunarodnim pravom”, objavio je Reuters.

UN smatra da su izraelska naselja na palestinskoj zemlji podignuta na zemlji koju je Izael okupirao bliskoistočnim ratom 1967. godine nezakonita po međunarodnom pravu.

“Promjena političkog stajališta neke zemlje ne može utjecati na postojeće međunarodno pravo ni na to kako ga tumače Međunarodni sud pravde (ICJ) i (UN-ovo) Vijeće sigurnosti”, rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik UN-ova ureda za ljudska prava Rupert Colville.

Palestinci su osudili američku odluku.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da ta odluka prijeti da međunarodno pravo zamijeni “zakonom džungle”, prenosi agencija BBC.

No izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je američki potez kazavši da on “ispravlja povijesnu nepravdu”.

U ponedjeljak je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao da “gradnja civilnih izraelskih naselja nije samo po sebi protivna međunarodnom pravu” i da o statusu Zapadne obale “Izraelci i Palestinci trebaju pregovarati”.

Reakcije Rusije, Turske, Sirije, Egipta i Jordana

Zaokret u američkoj politici prema izraelskim naseljima pobjeda je za Netanyahua koji je obećao da će na njih proširiti izraelski suverenitet kao i na dolinu rijeke Jordan i sjeverno Mrtvo more.

Rusija je u utorak takvu američku odluku nazvala udarcem za mirovni proces i ponovila da su takva naselja na palestinskoj zemlji nezakonita prema međunarodnom pravu.

Taj će potez izazvati eskalaciju napetosti u regiji, reagiralo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u utorak da Izrael nije “iznad međunarodnog prava”, reagirajući na odluku Sjedinjenih Država da izraelsku kolonizaciju više ne smatraju nezakonitom, prenosi France Presse.

“Nijedna zemlja nije iznad međunarodnog zakona. Izjave u kojima se potvrđuje činjenično stanje nemaju nikakvu vrijednost s obzirom na međunarodno pravo”, napisao je ministar na Twitteru.

I Sirija, Egipat i Jordan osudili su američku promjenu stajališta kao povredu međunarodnog zakona, prenosi dpa.

U priopćenju koje je objavila sirijska državna agencija SANA, izvor u ministarstvu vanjskih poslova rekao je da Damask “najoštrije osuđuje američko stajalište o cionističkim naseljima na palestinskim teritorijima koja su očito kršenje međunarodnog prava”.

Sirija drži da je američko stajalište “nevažeće i da nema pravnog učinka”.

Egipat je objavio da se čvrsto drži međunarodnih rezolucija i zakona po kojima su židovska naselja “nazakonita i krše međunarodno pravo”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ahmed Hafez.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi rekao je u ponedjeljak da su naselja “neprihvatljiva jednostrana mjera” kojom se gazi međunarodno pravo i potkopavaju izgledi za rješenje s dvjema državama.

Al-Safadi je usto upozorio da će promjena američkog stajališta imati “opasne posljedice” za mirovni proces.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj