RUŠI SE KULA OD KARATA! Nikšiću, Kojoviću i Konakoviću teško pao Dodikov poraz!

Dogovor u Predsjedništvu BiH između tri člana Predsjedništva postavlja više pitanja nego što nudi odgovora, rečeno je danas iz Bh. bloka nakon dogovora o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH i slanju u Brisel dokumenta pod nazivom “Program reformi BiH”. Sličan stav se očekuje i od predsjednika NiP-a koji je i ranije mogućnosti kompromisa na državnom nivou odbacivao strahujući za sudbinu ‘šestorke’ na nivou KS.

Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je BH blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza. I dalje tražimo odgovor na pitanje zašto se odustalo od usvajanja ANP-a prije imenovanja mandatara i kakve su uopće garancije da će dokument u bilo kojoj formi biti dostavljen NATO-u? Tražimo i jednostavan odgovor na jednostavno pitanje: Šalje li se prema NATO-u dokument zvani ANP ili ne?”, navode u saopćenju za javnost.

U Bh. bloku smatraju da dogovor koji je danas postignut eksplicitno ne navodi ANP, nego Program reforme, dok jedan član Predsjedništva to tek naziva dokumentom.

Ostaje nejasno da li navedeni Program reformi podrazumijeva reformu oružanih snaga što je suština ANP-a? Smatramo nedopustivim da se ovako ozbiljne odluke i dokumenti drže u tajnosti, a navedeni Program uopće nije dat javnosti na uvid. Time postaje jasno sljedeće: dok je mandatar Zoran Tegeltija neupitno imenovan, ostaje nejasan sadržaj drugog dokumenta. Ukoliko se radi o ANP-u, pozdravljamo takvu odluku i tražimo uvid u dokument”, navedeno je.

Bh. blok smatra da javnost treba znati da li je Program reformi usaglašen sa zakonom i Ustavom, te da li Stalna misija pri NATO-u ima ovlaštenje za slanje ovog dokumenta.

Također, da li taj dokument šef Misije, predložen od strane Dodika, a imenovan od strane Komšića, Džaferovića i Dodika u aprilu ove godine, može odbiti slanje dokumenta? Da li će navedeni dokument ponovo proći provjeru Parlamenta, Vijeća ministara ili Predsjedništva BiH? Smatramo neozbiljnim da se godinu dana čekalo na dogovor da bi sada građani BiH ostali bez odgovora na ova pitanja. Budućnost generacija koje dolaze zavisi od ovakvih dogovora, a dok oni traju, 50.000 ljudi je napustilo Bosnu i Hercegovinu upravo zbog politike kakvoj svjedočimo u kojoj je jedna strana tvrdila da nema nikakvog odstupanja od ANP-a vrlo precizno, dok je druga kategorički odbijala takav stav”, kazali su.

Za kraj postavljaju pitanje da li je “Program reformi BiH” zapravo dokument pod nazivom ANP, u kojem obimu će biti poslan i ko će ga poslati.

Iz dogovora u Predsjedništvu nismo dobili odgovore na ključna pitanja i opravdano se pitamo da li je dogovor postignut tako da niko od ovih aktera ne izgubi, osim građana BiH”, zaključeno je.

Sinhronizovani napadi na lidera SDA, KCUS i generala Muslimovića

Dakle, očiti politički poraz Bh. bloka koji je svoje nade gajio na želji i očekivanju da SDA popusti po pitanju NATO-a i SDP-a, Bh blok pokušava zamagliti otrcanim frazama o tobožnjoj brizi za Ustav i zakon, iako znaju da Džaferović nikada ne bi potpisao bilo šta što se kosi sa zakonima i interesima ove zemlje. Pored toga Bh. bloku ne pruža ni garanciju što je cijela međunarodna zajednica stala iza ovog projekta, uključujući SAD te najmoćnije sile EU, kao i misiju NATO-a.

Ovo negodovanje kompromisnim rješenjem koje je na tragu onog što je već odavno predlagao lider SDA Bakir Izetbegović, pa se ovo može smatrati i pobjedom njegove politike, ne može se drugačije objasniti nego žalom što se situacija na političkom planu u BiH raspliće i što je trijumfovala državnička politika SDA.

Sa druge strane, cijelo ovo vrijeme dok je lider SDA hrabro stajao na crti interesa BiH, zajedno sa cijelom strankom SDA i dobronamjernim ljudima u BiH, trajali su orkestrirani i sinhronizpovani napadi na njega, njegovu političku platformu i stranku, ali i na KCUS i prof. dr. Sebiju Izetbegović te penzionisanog generala Armije RBiH Fikreta Muslimovića.

Ti uzaludni napadi stranaka Bh. bloka te Elmedina Konakovića i njegova NiP-a, kojim se priključio i ‘Avaz’ po mišljenju mnogih pod političkom kontrolom SBB-a, imali su jedan cilj, izvršiti pritisak na SDA i pomjeriti političke odnose u BiH u korist Milorada Dodika i Dragana Čovića, a na štetu interesa države BiH. Ujedno predstavljali su posljednje trzaje destruktivnih politika i pogleda, koji su se danas susreli sa konačnim porazom rušeći se kao kula od karata.

Da smo u pravu svjedoči to i današnja atmosfera u Skupštini KS gdje se jasno vidjela napetost između koalicionih partnera šestorke. Izbili su sukobi na relaciji SDP-NS, ali i unutar same NS zbog nepotizma i nezakonitog zapošljavanja stranačkih poslušnika i rođaka u kantonalnoj administraciji i službama.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA POBJEDA POLITIKE BAKIRA IZETBEGOVIĆA, SDA I DRŽAVE BiH! Šarović: Kako god se zvao dokument koji ide u Brisel, Dodik je aktivirao MAP i pristao na NATO put!

Komentiraj