NEZAPAMĆENA POLITIČKA KRIZA: U Izraelu će se možda održati i treći izbori za manje od godinu dana

Izraelci će, kako se čini, treći put glasati na parlamentarnim izborima za manje od godinu dana, a to se zaključuje poslije neuspjelog sastanka premijera Izraela Benjamina Netanyahua i njegovog glavnog rivala Benija Gantza.

Ni Netanyahu ni Gantz nemaju potrebnu većinu da obrazuju koalicionu vladu.

Lider nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdor Lieberman koji se smatra ključnim za osnivanje vlade neće da podrži ni Netanyahua niti Gantza za neophodnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu – Knesetu.

On je apelovao na njih da osnuju vladu jedinstva kako bi se prevazišao politički zastoj.

Međutim, Gantz i Netanyahu su odbili da odstanu od svojih zahtjeva za takav dogovor.

Na njihovom sastanku kasno sinoć nije bilo napretka, navodi AP.

Gantz ima rok do ponoći da predstavi potencijalnu vladajuću koaliciju.

Ako ne uspije, zemlja ulazi u finalni period od 21 dana kada bilo koji poslanik može da predstavi većinu prije nego što se raspišu izbori.

U Izraelu se glasalo najprije u aprilu i poslije tih izbora Netanyahu nije uspio da obrazuje vladu, pa je odmah raspušten parlament i raspisani su novi izbori.

Poslije septembarskih izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika Netanyahu je ponovo dobio mandat da obrazuje vladu, a pošto nije uspio predsjednik Izraela Reuven Rivlin je taj zadatak povjerio Gantzu, lideru saveza partija centra Plavo i bijelo, bivšem komandantu izraelske vojske.

Od početka se činilo da njegove šanse za uspjeh nisu ništa veće od Netanyahuovih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj