TVRDI DA JE NJEMAČKO PRIZNANJE BiH I HRVATSKE DOVELO DO ‘BRATOUBILAČKOG RATA’! Handke o svojim djelima: Sve što sam pisao o Jugoslaviji imalo je veze sa pravdom za Srbiju!

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke izjavio je da je sve što je pisao o bivšoj Jugoslaviji imalo veze sa pravdom za Srbiju.

– Nijedna riječ o onome što sam pisao o Jugoslaviji ne može se osporiti, nijedna. To je književnost – rekao je Handke za njemački Cajt.

On je napomenio da je izvještavanje zapadnih medija o Srbiji devedesetih godina prošlog vijeka bilo jednostrano i istakao da je u svojim djelima kritikovao odluku Njemačke da prizna Hrvatsku, Sloveniju i BiH koja je dovela do bratoubilačkog rata od kojeg ne postoji gori.

Handke je naveo da je to razlog što se solidarisao sa Srbijom.

Kada je riječ o njegovom odnosu prema nekadašnjem jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, Handke je istakao da nikada nije ispoljavao simpatije prema njemu, a da je prisustvovao njegovoj sahrani, koja je ujedno bila i “sahrane Jugoslavije”.

– Naravno da sam bio tamo. On je na posljednjem glasanju glasao za opstanak Jugoslavije. Njegova sahrana je bila sahrana Jugoslavije. Da li se zaboravilo da je ta država osnovana da bi bila protiv Hitlerovog Rajha? – upitao je Handke.

Handke navodi da je Miloševića vidio samo jednom, i to u zatvoru u Hagu, jer je želio da ga sasluša i ističe da je čuo sve što je imao da kaže.

– Kada pričate sa nekadašnjim moćnicima, onda se književnici koriste ponekad kao pisci istorije. Nijednog trenutka se nisam poklonio njemu, kako u sebi, tako ni spolja – rekao je Handke.

Austrijski pisac rekao je da je on i “Jugosloven po majci i ujaku, koji je studirao u Mariboru”.

– Moj djeda je na referendumu u Koruškoj glasao za priključenje Jugoslaviji. Jugoslavija je meni nešto značila. I kada mi sada nameću nešto sa Srbijom, to je nepošteno. Ja sam tamo išao zbog Jugoslavije – rekao je Handke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj