GARANT SIGURNOSTI: Poljska i Litvanija pohvalile ‘životnu snagu’ NATO-a

Predsjednici Poljske i Litvanije, dviju članica NATO-a, pohvalili su “životnu snagu” Sjevernoatlantskog saveza, odbijajući francusku ocjenu o njegovoj “moždanoj smrti”.

“Sve veća vojna nazočnost [Sjedinjenih Država] u Poljskoj u koordinaciji s NATO-om (…) svjedoči o životnoj snazi Saveza”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Vilniusu s litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom, prenosi agencija Hina.

“Kao i predsjednik [Gitanas] Nauseda, ne vidim baš nikakav problem s vitalnošću NATO-a”, dodao je Duda.

‘Glavni garant sigurnosti’

Nauseda je pak istaknuo da 29 zemalja saveza “nipošto ne trebaju dvojiti da je ta organizacija glavni jamac naše sigurnosti”.

SAD je u zadnja dva mjeseca pojačao smjene svojih snaga u Poljskoj i u Litvaniji koje nadopunjuju NATO-ove sastavnice raspoređene radi suzbijanja eventualne prijetnje iz Rusije.

NATO je prije dvije godine u Poljskoj i u četirima baltičkim zemljama rasporedio četiri multinacionalne bojne s po 1.000 ljudi kako bi odvratio i najmanju agresivnu namjeru Rusije nakon ruskog pripojenja Krima 2014.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je na meti oštrih kritika ocijenivši da je NATO u stanju “moždane smrti”, nekoliko tjedana prije sastanka na vrhu saveza u Londonu 4. prosinca.

Macron je usto osudio izostanak koordinacije SAD-a i saveznika te odluku Turske da izvede jednostranu operaciju na sjeveroistoku Sirije, gdje su bili raspoređeni francuski vojnici koji su sudjelovali u borbi sa skupinom DAIŠ, navodi agencija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj