VBA ZNA ŠTA JE BILO U “CRVENOJ KESI”! Odmotava se klupko afere ‘ruski špijun’, načelnik analitike BIA-e: Utvrđeno šta je bio predmet primopredaje, moguće da je Kleban dvostruki agent!

Vojno-bezbjednosna agencija (VBA) utvrdila je šta je bio predmet primopredaje između ruskog obavještajca i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Uprave za analitiku Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije Relja Željski.

Na pitanje voditeljice TV Prve, čiji je gost bio jutros, šta se nalazilo u “crvnoj kesi”, Željski je odgovorio:

– VBA je ustanovila više kontakata ruskog obavještajca i čovjeka iz Srbije i utvrdila, između ostalog, šta je bio predmet njihove primopredaje – rekao je Željski za TV “Prva”, dodajući da više detalja na može da iznese na tu temu.

Podsjetimo, ono što je do sada bilo poznato, to je da je Georgij Kleban, ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe, snimljen kako daje novac penzionisanom potpukovniku VS, ali se nije govorilo o tome šta je dobio zauzvrat.

Snimak inače počinje kadrom u kojem nepoznati muškarac, “srbijanski oficir”, sa crvenom plastičnom kesom u ruci odlazi do svog automobila koji se (navodi se u analizi RSE) nalazi na parkingu nedaleko od Zemunskog keja.

Nešto kasnije, snimak prikazuje susret tog muškarca i Klebana u blizini istog parkinga. Kleban u ruci nosi bijelu kesu. Potom dvojica aktera snimka odlaze u obližnji pab, gde su snimljeni kako piju pivo. Zatim ih snimak prikazuje ponovo na ulici, gdje se vidi kako Kleban predaje “srbijanskom oficiru” bijelu kesu koju je nosio. U sljedećem kadru, njih dvojica odlaze do kola „srbijanskog oficira“ iz kojih on vadi crvenu kesu sa nepoznatim sadržajem i predaje je Klebanu. Grle se, pozdravljaju i rastaju. Snimak potom prikazuje kadrove iz automobila “srbijanskog oficira”, gdje se vidi kako ovaj otvara kesu, iz nje izvlači flašu (čini se alkoholnog) pića, a potom i kovertu iz koje vadi svežanj novčanica koji na brzinu prebrojava.

Željski je danas naveo da su srbijanske službe bile na licu mesta tokom primopredaje, ali da nisu snimile događaj zbog kontrapratnje ruskog obavještajca.

Željski je potvrdio jutors da ruski agent potpukovnik Georgi Viktorovič Kleban, koji se nalazi na snimku, više nije u Srbiji, ali da je VBA u sadejstvu sa drugim službama prikupila značajan fond saznanja o njegovoj obavještajnoj djelatnosti na području Srbije.

Relja Željski, načelnik uprave za analitiku BIA
Relja Željski, načelnik uprave za analitiku BIA

“Moguće da je Kleban dvostruki agent”

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da je ruskog agenta angažovala neka druga, a ne ruska služba i da je u pitanju dvostuki agent, Željski je naveo da su u historiji obavještajnog rada zabilježeni slučajevi ne samo dvostrukih, nego i trostrukih i četvorostrukih agenata.

Željski je rekao da je moguće i da je Kleban dvostruki agent, budući da “obavještajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih je doprla sama mašta obavještajca i službe koja kontroliše i usmjerava taj kontakt”.

On je potvrdio da je penzionisani potpukovnik Vojske Srbije, koji je sarađivao sa Klebanom i pojavljuje se na snimku, dostupan državnim organima, ali da ne može da kaže da li je na slobodi, “jer to izlazi iz okvira rada BIA-e”.

– To lice se nalazi u području i djelokrugu rada struktura koje se time profesionalno bave i koje će taj slučaj tretirati na najbolji mogući način – rekao je Željski.

Na pitanje ko je načinio i emitivao snimak koji se pojavio u javnosti, Željski je rekao da domaće službe dosta znaju o tome, ali da na tu temu iz operativnih razloga ne može da govori.

U fokusu pažnje u Srbiji proteklih dana bila je “špijunska afera” koja je počela objavljivanjem snimaka primopredaje predmeta između dva lica, za koje je istragom utvrđeno da su ruski agent Georgij Kleban i srpski oficir čiji su inicijali Z. K.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao da Srbija vjeruje ruskim prijateljima i da vjeruje da žele najbliže odnose sa Beogradom.

Zvanični Kremlj je saopštio da ništa neće baciti sjenku na odnose Srbije i Rusije, te da se raduju posjeti Aleksandra Vučića Moskvi 4. decembra.

(Global CIR/Agencije) 

Objavljeno u:

Komentiraj