ŠTA PREDSTAVLJAJU AFERE ‘KRUŠIK’ I ‘RUSKI ŠPIJUN’?! Rusija pokazuje da ima kapacitet da destabilizira vlast u Srbiji

Moguće je da je afera “Krušik” lansirana iz Rusije da bi se poslala poruka da imaju kapacitet da destabiliziraju vlasti u Srbiji. Izjavio je ovo za agencije vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić.

Komentirajući uvjeravanja predsjednika Aleksandra Vučića da ruski predsjednik Vladimir Putin nije znao za ovu aferu, Jakšić je rekao da je “moguće da Putin nije znao za to zato što je to dio rutine”, jer, kaže, takva vrsta obavještajnog rada stalno postoji, pa i kada su odnosi u uzlaznoj liniji, kao što jesu između Beograda i Moskve.

Ne vidim ništa neobično u tome da se prikupljaju obavještajni podaci – kaže Jakšić, a pitanje je samo zašto je ova afera sada objelodanjena.

Jakšić je rekao i da nije saglasan s komentarima da je ta špijunska afera “lansirana ne bi li se prikrila i zatrpala afera ‘Krušik’ ili doktorska disertacija Siniše Malog”.

Špijunska afera” ide, smatra on, na mnogo više nivoe geostrateških opredjeljivanja Srbije.

Moj utisak je da su aferu ”Krušik” lansirali Rusi, da pokažu da imaju kapacitet destabilizacije ove vlasti. Otkrivanje ove afere je upozorenje Beogradu da ne pretjeruje suviše u tim vrstama poslova s Bliskim istokom i Amerikom. A onda, ako postavimo pitanje zašto je objavljena špijunska afera tako brzo, to je odgovor Beograda Moskvi. To je poruka „I mi možemo da odgovorimo, da napravimo štetu ruskim interesima“ – izjavio je Jakšić.

I SAD su zabrinute zbog izvještaja o nepriličnom ruskom uplitanju u Srbiji, saopštio je portparol Stejt departmenta povodom detalja špijunske afere u kojoj su, kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, učestvovali ruski obavještajac Georgij Kleban i potpukovnik Z.K, penzionisani pripadnik Vojske Srbije.

“SAD podržavaju napore Srbije da istraži ovaj incident i podstiču Vladu da odgovorne za ove nezakonite aktivnosti smatra odgovornim, u skladu sa vladavinom zakona”, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

Ruska vlada nastoji da destabilizuje Evropu vojnim pritiskom, zlonamjernim sajber aktivnostima i malignim uticajem u mnogim zemljama koje su saveznici, partneri i prijatelji Amerike. Sa ruskom vladom smo bili jasni na najvišim nivoima: morate prekinuti svoje destabilizujuće aktivnosti širom svijeta“, stoji u saopštenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj