I ŠPANIJA NA UDARU RUSKIH ŠPIJUNA?! Madrid istražuje šta je u Kataloniji radio ruski špijun Sergejev, umiješan u trovanje Skripala i bugarskog biznismena Gebreva

Srbija nije jedina evropska država koju posljednjih dana potresa afera sa ruskim špijunima i njihovim miješanjem u njene unutrašnje stvari: slična afera buknula je i u Španjolskoj, nakon što su mediji otkrili uplitanje ruskih špijuna u rovite poltičke prilike u Kataloniji, prenose agencije.

List “El Pais” piše da su vlasti Španjolske pokrenule službenu istragu o uplitanju ruske vojno-obavještajne službe (GRU), čiji je pripadnik u središtu skandala uoči referenduma u Kataloniji koji je održan 1. oktobra 2017.godine.

List piše da je ruski agent Denis Sergejev, pod lažnim imenom Sergej Fedotov, dva dana prije održavanja referenduma doputovao u Kataloniju, kao i da je tamo boravio i godinu dana ranije.

Sergejev je jedan od najzloglasnijih ruskih špijuna za kojeg se važu brojne špijunske operacije širom Evrope, atentati, hibridni rat. Sergejeva se dovodi u vezu sa trovanjem bivšeg ruskog objavještajca Sergeja Skripala i njegov kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyiju 2018., za što je optužen ruski državni vrh.

Denis Sergejev (45), koji je i tom prilikom koristio lažno prezime Fedotov, smatra se odgovornim i za misteriozno trovanje bugarskog proizvođača oružja Emilija Gebreva iz 2015. godine.

Gebrev je preživio trovanje, ali je nepoznata materija ostavila trajne posljedice na njegovo zdravlje. 

Britanske službe registrirale su boravak Sergejeva u toj zemlji i u danima pripreme i održavanja referenduma o BREXIT-u.

Zapadni obavještajni izvori navode da iza svih ovih akcija stoji elitna ruska grupa poznata kao Jedinica 29155, unutar koje Denis Sergejev/Fedotov ima ključnu ulogu, piše SB.

Cilj ove grupe, koju sačinjavaju ratni veterani iz ratova u Čečeniji i Ukrajini, jeste destabiliziranje Evrope metodama hibridnog rata koji uključuje i likvidacije i terorističke akcije.

Španjolski mediji tvrde da je isti cilj imao i ruski obavještajac tokom boravaka u Kataloniji.

Mediji u Španjolskoj otkrivaju da vlasti ove zemlje istražuju i rusku kampanju dezinformiranja sa lažnih profila na društvenim mrežama tokom referenduma u Kataloniji.

Ruske službe se sumnjiče da su ispod tekstova na sajtovima ostavljale komentare koji su zastrašivali građane, širili mržnju i nepovjerenje i razdor unutar ionako podijeljenog katalonskog društva.

Katalonski izvori navode da su se ruski špijuni infiltrirali unutar tamošnjeg pokreta za nezavisnost, baš kao što je to bio slučaj i sa pripadnicima “Žutih prsluka” u Francuskoj. 

Ruski ambasador u Španjolskoj Jurij Korčagin je u izjavi za “Sputnjik” na španjolskom jeziku navode medija nazvao “fantazijom” kojom se žele narušiti odnosi između dvije države.

Upitan da prokomentira boravak špijuna Denisa Sergejeva u Barceloni tokom održavanja referenduma, odgovorio je cinično: “On je bio turista, došao je i otišao. To je stvarno jako čudno.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj