NAJVJEROVATNIJI BUDUĆI PREMIJER KOSOVA! Kurti s Bošnjacima, Turcima i Romima osigurao većinu!

Lider Pokreta Samoopredjeljenje i najvjerovatniji budući premijer Kosova Albin Kurti osigurao je danas glasove tri manjinske partije za novu Vladu Kosova, koju će odmah nakon verifikacije rezultata izbora formirati Samoporedjeljenje sa Demokratskim savezom Kosova. 

Kurti je na Facebooku napisao da se danas u Prizrenu sastao s predsjednicima tri partije iz tri nevećinske zajednice na Kosovu, koji su i budući poslanici: Rasimom Demirijem, Fikrimom Damkom i Albertom Kinollijem, od kojih je dobio bezuslovnu podršku za vladu s njim kao premijerom. 

„Bez obzira na ponovno brojanje i panele, parlamentarna većina je osigurana za novu vladu”, naglasio je Kurti. 

U izjavi za medije nakon sastanka Kurti je ponovio da će se sastati s liderom LDK-a Isom Mustafom odmah nakon što se potvrde rezultati parlamentarnih izbora od 6. oktobra, kako bi zaključili sporazum o vladajućoj koaliciji. 

“Nakon što Centralna izborna komisija potvrdi konačne rezultate, odmah ćemo se sastati s vodstvom Demokratskog saveza Kosova i, kao što smo se dogovorili, sporazumjet ćemo se u roku od tri ili četiri dana, tako da ćemo bez gubljenja vremena, kada se konstituiše sedmi saziv Skupštine i novi predsjednik Skupštine imati i vladajuću koaliciju, odnosno novu vladu koja je potrebna narodu i kako je narod odlučio 6. oktobra ove godine”, rekao je Kurti. 

Dodao je da je 6. oktobra, kada su održani parlamentarni izbori, narod odredio da dosadašnja opozicija postane vlast “i tada je prednost dao Pokretu Samoopredjeljenje i meni kao budućem premijeru”. 

Fikrim Damka je predsjednik Turske demokratske partije Kosova, Albert Kinolli je predsjednik Romske ujedinjene partije Kosova, dok je Rasim Demiri predsjednik Demokratske partije Bošnjaka, koja je dio koalicije VAKAT. 

Danas je u Centru za brojanje i rezultate završen proces ponovnog brojanja više od polovine biračkih mjesta na osnovu odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke. CIK je saopštio da će na svojoj internet stranici sutra objaviti rezultate prebrojavanja glasova, te da politički subjekti i kandidati ponovo imaju pravo na žalbe u roku od 24 sata. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj