ZEMLJOTRES ODNIO 16 ŽIVOTA: Albanska zastava zbog tragedije spuštena na pola koplja, oglasili se premijer i predsjednik!

Predsednik Albanije Ilir Meta na Facebooku je objavio snimak spuštanja državne zastave na pola koplja u znak žalosti zbog razornog zemljotresa koji je odnio najmanje 16 života.

“U čast života izgubljenih u ovoj velikoj katastrofi za našu zemlju”, napisao je Meta koji je odmah jutros izašao na teren i bio sa sugrađanima u pogođenim područjima oko Tirane.

U zemljotresu, čiji je epicentar zabilježen kod grada Drača na moru, povrijeđeno je najmanje 600 osoba.

Brojni objekti su srušeni, a spasilačke ekipe rade na otkopavanju i potrazi za nestalima. Zemljotres je uzrokovao brojne probleme širom Albanije poput onih telekomunikacijskih.

Jak potres osjetio se širom cijelog regiona, a nekoliko sati kasnije novi jak zemljotres zabilježen je sa epicentrom u BiH kod Nevesinja. Albaniju je danas, pored navedenog razornog, pogodilo više od 20 manjih zemljotresa.

Rama: Ono što nas ne ubije, to nas ojača

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je saučešće građanima koji su ostali bez svojih bližnjih ili bez domova u seriji razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju u ranim jutarnjim satima.

Poručio je da će posljedice otklanjati zajedno te da kreće u obilazak gradova Drač i Tumani, koji su najviše stradali u ovoj prirodnoj katastrofi.  

– Želim da izrazim saučešće porodicama nastradalih i želim da uvjerim porodice da ćemo učiniti sve da spasimo svakog čovjeka koji diše ispod ruševina – rekao je Rama u videoporuci koju je objavio na Facebooku.

Dodao je da je iz ruševina do sada spašena 41 osoba.

– Prvi kosovski timovi stigli su na zahtjev predsjednika Tačija. Sada mi je pokazao solidarnost s Albanijom koja je pogođena – naveo je Rama.

Oslovljavajući građane Albanije s “braćo i sestre”, Rama je poručio da ova nesreća koja ih je zadesila, zahtijeva ogromnu hrabrost.

– Zajedno ćemo se suočiti s ovom velikom prirodnom katastrofom. Vlada je na terenu – poručio je Rama.

Na kraju je citirao izreku da “ono što nas ne ubije, to nas ojača” te je dodao da građane Albanije “ove velike riječi mogu učiniti još jačim”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj