NA SLICI I DODIK! Bura oko naslovnice NIN-a sa puškom uperenom u Vučića!

Na naslovnoj strani sutrašnjeg izdanja beogradskog nedjeljnika NIN nalazi se puška uperena u predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a iza njega stoji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Slikovni rezultat za Bura oko naslovnice NIN-a sa puškom uperenom u Vučića"

Ova naslovnica sa Vučićem “na nišanu”, koja je objavljena na Instagram profilu NIN-a, šokirala je čitaoce ovog nedjeljnika, kao i medijsku i političku javnost, a u komentarima na društvenim mrežama navodi se da se puškom uperenom u Vučića neskriveno crta meta na čelo predsjedniku Srbije, te poručuje NIN-u da bi ovu naslovnu stranu trebalo da povuku.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za B92 da je fotografija koja je izazvala reakcije javnosti već ranije objavljivana u drugim medijima 27. juna 2017. godine i da je to Tanjugova slika.

“Nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim prijetnjama predsjedniku Srbije”, naveo je Ćulibrk u saopštenju.

Tanjug demantuje da je to njihova fotografija

Tanjug je to demantovao navodeći da fotografija na naslovnoj strani NIN-a nije njihova fotografija i da takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju.

“Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isjekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška ‘uperena’ u predsjednika Vučića. Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posjete predsednika Vučića, u društvu /tada predsjednika Republike Srpske/ Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isjekao dvije trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje“, objavio je Tanjug.

Riječ je, navodi Tanjugu, o uklanjanju dvije trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promijenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je naslovnu stranu NIN-a na kojoj se, kako kaže, poziva na linč i ubistvo predsjednika Republike Aleksandra Vučića.

Gojković je u Skupštini Srbije rekla da se u novinama promoviše atentat na Vučića, s obzirom da se na naslovnoj strani nedjeljnika nalazi snajper uperen u srce predsjednika Srbije i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se na fotografiji nalazi pored njega.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je fotografija sa naslovne strane sutrašnjeg NIN-a “slika bolesne mržnje” i poziv na likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović ocijenio je da je naslovna strana nedeljnika NIN poziv na ubistvo predsjednika Aleksandra Vučića i i dodao da onaj ko je uperio snajpersku pušku u Vučića uperio je u Srbiju i Republiku Srpsku, jer se na slici pored Vučića nalazi i Milorad Dodik.

Slikovni rezultat za nin ko ruši krušik"

Traže objašnjenje

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže za “Kurir” da uredništvo NIN-a treba da objasni ovu naslovu stranu koja je dosta šokantna.

Nije uobičajeno da se na takav način tretira predsjednik države. Uredništvo NIN-a bi moralo da objasni svoj postupak. Čini se da ne bi objavili takvu fotografiju da je neko drugi na mjestu predsjednika Srbije“, rekao je Radomirović.

Državni sekretar MUP Srbije Biljana Ivković Popović je na Twitteru zapitala ko priželjkuje likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

“Kako da tumačim da je jedan medij uperio snajpersku pušku u legalnog i legitimno izabranog predsjednika Srbije? Naslovna strana se pažljivo bira i uvijek nosi neku poruku”, navela je ona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj