TRAMP SPREMA NOVE MJERE: Meksički narko karteli bit će označeni kao terorističke organizacije!

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će meksičke narko kartele označiti kao terorističke organizacije, zbog njihove uloge u trgovini drogom i ljudima.

“Oni će biti označeni… Na tome radim posljednjih 90 dana. Znate, to nije lako, morate proći cijeli proces i mi to činimo”, rekao je on u intervjuu s konzervativnim medijskim autorom Billom O’Reillyem, koji je emitiran u utorak, prenosi Reuters.

Agencija podsjeća da je ministar vanjskih poslova Meksika u ponedjeljak izjavio da ne očekuje da će SAD to učiniti.

Stopa ubistava u Meksiku je porasla dva posto u prvih deset mjeseci ove godine, ali posljednji val nasilja predstavlja mnogo veće izazove za vlast.

Federalni zvaničnici su saopćili da je od početka 2019. godine do danas bilo 29.414 ubistava, u poređenju sa 28.869 ubistava u istom periodu 2018. godine, prenosi Tanjug.

Bande i djela ‘narkoterorizma’

Gradovi na sjevernoj granici, kao što Ciudad Juarez i Nuevo Laredo, suočili su se nedavno s blokadama narko bandi, čiji su naoružani pripadnici palili autobuse i kamione kako bi blokirali puteve i mostove.

Francisco Garcia, guverner pogranične države Tamaulipas, u kojoj se nalazi Nuevo Laredo, kaže da su bande počinile djela “narkoterorizma”.

Garcia je rekao kako su bande koristile civile kao “ljudski štit”.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador ipak smatra da je njegova administracija uspjela “stabilizirati” porast broja ubistava u toj zemlji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj