IZVJEŠTAJ O RUSKOM UTJECAJU! Ministarstvo odbrane SAD-a: Rusija podržava separatistički pokret u BiH na čelu s Dodikom!

Na Zapadnom Balkanu Srbija je najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom utjecaju, ocjenjuje Ministarstvo odbrane SAD-a i konstatuje da je saradnja SAD-a s ovom zemljom u oblasti odbrane i dalje komplikovana zbog težnji Srbije da ostane vojno neutralna i da ne pristupa vojnim savezima.

Milorad Dodik i Vladimir Putin/ Foto: Reuters

U izvještaju Ministarstva odbrane SAD-a, koji je na uvid imao Radio Slobodna Evropa (RSE), analizirani su odnosi Rusije sa Srbijom, Kosovom, BiH i Sjevernom Makedonijom, a navodi se da su bilateralni odnosi Srbije i Rusije bili na znatno nižem nivou prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se navodi da odnosi te države s Rusijom komplikuju etničke i političke tenzije u toj zemlji.

Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu s Miloradom Dodikom. Ruska podrška separatističkom pokretu motivisana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO-u i njihovo pružanje podrške Rusiji osigurava priliku da Rusija destabilizuje BiH“, piše u izvještaju.

Na Zapadnom Balkanu, Rusija je odlučna da dobije utjecaj Evropske unije i SAD-a i umanji utjecaj NATO-a, navodi se u američkom izvještaju.

Komentiraj