DVODRŽAVNO RJEŠENJE JEDINA REALNA ŠANSA ZA MIR! Mogherini: Ilegalna izraelska naselja su prepreka uspostavi mira!

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je kako ilegalno izgrađena izraelska naselja predstavljaju prepreku uspostavi mira i ugrožavaju rješavanje bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije nezavisne države.

“Svi znamo da je rješenje na bazi uspostave dvije države najbolja i jedina realna šansa za uspostavu mira i sigurnosti u svetoj zemlji”, kazala je ona u obraćanju Evropskom parlamentu u Strasbourgu, prenosi Anadolija.

Mogherini je i ovom prilikom ponovila stav Evropske unije i međunarodne zajednice o ilegalnosti jevrejskih naselja koja je Izrael izgradio na području okupiranih Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.

“Ilegalna izraelska naselja u Istočnom Jerusalemu ugrožavaju ideju Jerusalema kao glavnog grada u budućem rješenju na bazi uspostave dvije države. Bez pokazivanja jake političke volje u toj regiji neće biti moguće doći do mira”, poručila je Mogherini.

SAD naselja ne smatraju ilegalnim

Američki državni sekretar Mike Pompeo nedavno je izjavio da Sjedinjene Američke Države više ne smatraju ilegalnim jevrejska naselja koja je Izrael izgradio na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Izraelske vlasti su od okupacije iz 1967. godine na području Zapadne obale izgradile blizu 250 jevrejskih naselja, u kojima je naseljeno više od 400.000 isključivo jevrejskih doseljenika.

Međunarodno pravo ta naselja tretira ilegalnim.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj