ORBAN ZADOVOLJAN: Novi evropski komesar za proširenje ‘izvrstan mađarski patriota’

Mađarski diplomata Oliver Varhelji, koji je potvrđen kao novi komesar za proširenje, obećao je da će svoje interese odvojiti od interesa u Budimpešti, ali premijer Viktor Orban stvari vidi malo drugačije.

– Imenovanje Varheljija za sljedećeg evropskog komesara za susjedstvo i proširenje najveći je diplomatski uspjeh Mađarske u posljednjih deset godina – rekao je Orban u intervjuu za državni radio Kossuth.

Novi komesar, koji je bio ambasador Mađarske u EU, dobio je podršku članova Evropskog parlamenta nakon što je dao pismene garancije da će biti nezavisan od svoje vlade, a zatim je i potvrđeno njegovo imenovanje zajedno sa ostalim članovima nove komisije pod vođstvom Ursule fon der Lajen.

Premijer je rekao da je insistiranje na distanciranju od nacionalne politike “stara ljevičarska igra, koju čak i ne vrijedi ozbiljno shvatati”, i dodao da “nikada neće nominovati za visoke međunarodne položaje ljude koji nisu dobre patriote, i koji ne mogu da usklade sopstveni patriotizam sa međunarodnim zadatkom koji preuzimaju”.

– On je izvrstan mađarski patriota i dobar Evropljanin – rekao je Orban o Varheljiju.

U pisanim odgovorima odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove, u koje je uvid imao Politiko, Varhelji je rekao: “Neću biti pod uticajem bilo koje izjave ili stava bilo kojeg premijera bilo koje zemlje ili bilo kojeg drugog predstavnika bilo koje vlade”.

Orban je takođe optužio svoju evropsku političku porodicu, Evropsku narodnu stranku, da je doživjela “ljevičarski nagon” – i rekao da bi mogao da svoju stranku Fides, koja je trenutno suspendovana iz EPP, izvuče iz te grupe, ako se njen smjer ne bude promijenio.

– Ako se promijeni, imamo zajedničku budućnost. Ako ne, onda moramo da izgradimo drugu političku zajednicu – rekao je Orban.

To je uslijedilo nakon što je novoizabrani predsjednik EPP Donald Tusk rekao da će grupa donijeti odluku da li će Fides izbaciti iz svojih redova do kraja januara.

– Duboko vjerujem da samo oni koji žele i koji su sposobni da daju ljudima osjećaj bezbjednosti , istovremeno čuvajući njihove slobode i prava, imaju mandat da se kandiduju za vlast – rekao je Tusk.

U odgovoru, Orban je rekao mađarskim slušaocima:

– Mađarska vladajuća stranka ne može pripadati političkoj zajednici koja je za migracije, koja ne podržava graničnu kontrolu, koja ne podržava mađarsku ogradu, koja ne poštuje Mađare, koji ne priznaju posao koji smo uradili u interesu odbrane Evrope.

Mađarski premijer je takođe optužio mađarsko-američkog biznismena Džordža Sorosa da je radio na sprečavanju Varheljija da bude imenovan u Briselu.

Tokom parlamentarnog saslušanja Varheljija ranije ovog mjeseca, neki poslanici Evropskog parlamenta rekli su da su zabrinuti zbog Orbanovog govora u Azerbejdžanu prošlog mjeseca, gdje se, kako se čini, zakleo da će Varhelji pomoći turskim i azerbejdžanskim saveznicima mađarske vlade. Većina Mađara bi “željela da se poveća uticaj Mađarske u evropskoj politici”, rekao je Orban u svom radio intervjuu u petak.

On je rekao za komesarijat za susjedstvo i proširenje da je to “najvažniji evropski portfelj” u narednih pet godina.

Kritičari optužuju Orbana da se miješa u politiku na Balkanu i održava preterano blizak odnos sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj