PLENKOVIĆ SE I NA SJEDNICI VLADE OSVRNUO NA ŠTRAJK: ‘Cilj nam je da nastava počne što prije, sutra ćemo vidjeti što ćemo poduzeti’

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Vlada sukladno dogovoru s predstavnicima sindikata obrazovanja očekuje rezultate njihova očitovanja o ponudi rasta osnovice i dodataka na plaću od ukupno 10,4 posto, nakon toga će stupiti u kontakt i vidjeti koje korake poduzeti dalje.

“Sukladno dogovoru s predstavnicima sindikata u obrazovanju očekujemo njihovo očitovanje. Prema našim informacijama, ta informacija će biti dostupna sutra tijekom jutra i nakon toga ćemo stupiti u kontakt i vidjeti koje korake poduzeti dalje”, kazao je Plenković na sjednici Vlade. Sindikati prosvjetnih radnika najavili su da će rezultate izjašnjavanja članstva o Vladinoj ponudi objaviti u petak na konferenciji za novinare u 11 sati, a dotad se nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Cilj je normaliziranje odvijanja nastave

Plenković je ponovio kako je cilj Vlade da se normalno odvijanje nastave omogući što prije, u interesu djece, obitelji i roditelja. “Dakle, normalizacija situacije u hrvatskim školama, pogotovo s obzirom na sve ono što smo dosad učinili i što smo ponudili u pogledu unapređenja materijalnih prava, u konačnici i primanja naših nastavnika i profesora i ukupnih ulaganja u sustav znanosti i obrazovanja u našem mandatu, ne samo u konkretnom pitanju”, kazao je premijer.

Internetska stranica Nastavnici organizirano, koja prikuplja statističke podatke sindikata obrazovanja o izjašnjavanju u školama, objavila je u četvrtak poslijepodne da, po dosadašnjim preliminarnim i nepotpunim podacima, preko 90 posto prosvjetnih radnika odbija Vladinu ponudu. Stranica prikuplja podatke triju sindikata obrazovanja – Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Frustracija roditelja

Plenković je prije Vladine sjednice bio u Osijeku, gdje na pitanje novinara nije izravno odgovorio hoće li Vlada tražiti zabranu štrajka u školama, već će pričekati informaciju o izjašnjavanju o ponudi Vlade. No, ocijenio je kako su, nakon dosadašnjeg tijeka štrajka, “roditelji jako frustrirani”, a po broju poruka koje u Vladi zaprimaju “sada već i ekstremno ljuti”.

Tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem kuda s djecom toliko dugo, ustvrdio je Plenković dodavši kako je štrajk ušao “u fazu iracionalnog”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj