VELIKI ZAOKRET U VANJSKOJ POLITICI: Bolivija imenovala ambasadora u SAD-u nakon 11 godina

Samoproglašena privremena predsjednica Bolivije Jeanine Anez imenovala je prvog ambasadora te zemlje u Sjedinjenim Državama nakon 11 godina, što predstavlja zaokret u politici u odnosu na njenog prethodnika.

Walter Oscar Serrate Cuellar bit će novi ambasador Bolivije u SAD-u, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bolivije.

Njegovo imenovanje zahtijeva potvrdu Senata, gdje zastupnici u ostavci Partije pokreta socijalizma Eva Moralesa (MAS) imaju većinu.

Moralesova socijalistička vlada 2008. godine protjerala je američkog ambasadora u Boliviji zbog navodnog miješanja u unutrašnja pitanja zemlje. Američka administracija uzvratila je istom mjerom.

Sporazum o poboljšanju odnosa potpisan je između dvije zemlje 2010. godine, ali nije donio nikakav značajan pomak.

Građanski nemiri u Boliviji počeli su se dešavati u oktobru ove godine, kada je Morales osvojio četvrti predsjednički mandat i suočio se s neposrednim otporom opozicionih stranaka koje su osporile izborne rezultate.

Demonstranti su izašli na ulice tvrdeći da je volja birača izigrana.

Nakon nekoliko sedmica previranja u zemlji, Morales je pod pritiskom vojske podnio ostavku i preselio se u Meksiko, gdje mu je ponuđen politički azil.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj