WASHINGTON PODRŽAO PROTESTE! Američki zakon o Hong Kongu razljutio Peking: ‘SAD imaju zločinačke namjere’

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio američki Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hong Kongu, što je izazvalo oštru reakciju Pekinga, koji je obećao “čvrste kontramjere”.

Slikovni rezultat za hong kong trump law"

Zakon, koji je jednoglasno odobren u Senatu, dok je u Zastupničkom domu samo jedan zastupnik bio protiv, nalaže da se specijalni trgovinski status Hong Konga sa SAD-om svake godine kontrolira u State Departmentu te prijeti sankcijama za kršenja ljudskih prava.

Kongres je usvojio i drugi zakon, koji je Tramp također potpisao, kojim se zabranjuje izvoz municije za kontrolu velikih skupova Hong Kongu, poput suzavca, biber spreja, metaka presvučenih gumom i omamiljivača.

Peking: SAD imaju zločinačke namjere

“Potpisao sam ove zakone iz poštovanja prema kineskom predsjedniku Xiju [Jinpingu] i ljudima Hong Konga. Ovi su usvojeni u nadi kako će predstavnici i lideri Kine i Hong Konga moći riješiti svoje sporove, što će dovesti do dugoročnog mira i prosperiteta sviju”, naveo je Tramp u saopćenju.

Kineska reakcija je bila brza; Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak, ubrzo po objavi iz SAD-a, ponovilo oštre osude zakona i obećalo “čvrste kontramjere”.

Navode kako SAD imaju “zločinačke namjere” i kako je riječ o “zavjeri”, koja je “osuđena na propast”, navodi se u saopćenju koje prenose kineske mediji.

“Ovaj takozvani zakon će samo bolje objasniti kineskom narodu, uključujući naše sunarodnjake iz Hong Konga, sve zločinačke namjere i hegemonističku prirodu SAD-a. On će kineski narod samo više ujediniti i tako učiniti da američka zavjera bude osuđena na propast”, dodaje se.

“SAD stvara lažnu stvarnost i miješa ispravno i krivo, javno podržava lude, nasilne kriminalce da vrše vandalske činove, nasilje nad nedužnim građanima i remete gradski mir.”

‘Pogrešan signal demonstrantima’

Iz Vlade Hong Konga, koja je doživjela poraz na izborima u nedjelju, izrazili su “veliko žaljenje”.

U svome saopćenju, uprava Hong Konga navodi kako se dva američka zakona “jasno” miješaju u unutrašnje poslove ove teritorije.

“Oni su nepotrebni i negarantirani”, ističe se u saopćenju i dodaje kako će mjere poslati “pogrešan signal demonstrantima i neće pomoći u rješavanju situacije u Hong Kongu”.

“Zvanično poručujemo SAD-u i šačici političara u Hong Kongu koji prate američko vodstvo da ne potcjenjuju našu odlučnost u zaštiti prosperiteta i stabilnosti Hong Konga, da ne potcjenjuju naše kapacitete i strategije u zaštiti suvereniteta, sigurnosti, rasta i prava naše države”, ističe se u saopćenju.

Demonstranti su na ulicama Hong Konga od juna, prvobitno su bili zbog predloženog zakona o izručenju, kojim bi se optuženi slali u Kinu na suđenje.

Taj zakon je odbačen, ali su protesti postali jači poziv za Kinu da ispuni obaveze i omogući Hong Kongu “viši stepen autonomije”, što je obećano kada je preuzet suverenitet nad gradom 1997. godine.

Obećanje, poznato kao “jedna država, dva sistema”, trebalo je trajati 50 godina i osnova je posebnog statusa autonomne kineske teritorije za specijalni status po američkom zakonu.

Demonstranti navode kako su slobode jako nazadovale.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj