(FOTO) KAKO IZGLEDA ŽIVOT U SVEMIRU? Selfie na svemirskoj stanici, surfanje na robotskoj ruci…

Pogledajte fascinantne fotografije koje su obilježile proteklu sedmicu u svemiru.

Motori moćne rakete

Četiri masivne strukture u obliku silosa koje vidite na slici moćni su motori koji će novu generaciju NASA-inog SLS-sustava (Space Launch System) pogoniti tijekom njezinog svemirskog putovanja.

Raketni motori RS-25 izvorno su se koristili u programu Space shuttle koji je trajao od 1981. do 2011. Dok je ikonička je letjelica iz osamdesetih bila namjenjena letu niskoj Zemljinoj orbiti, SLS je puno, puno veći. Četiri motora koja vidite spojeni su na SLS-ov u raketu te se nalaze u pogonu za sastavljanje Michoud u New Orleansu u Louisiani.

Motori moćne rakete

Bizarna spiralna galaksija

Spiralna galaksija NGC 772 koju vidite na slici snimio je NASA-in svemirski teleskop Hubble. Riječ je o skupini zvijezda vrlo sličnoj Mliječnom putu. NGC 772 ima spiralne ‘ruke’, užarenu jezgru i hrpu plinovitih oblaka punih prašine.

Ono po čemu je različita je sama struktura zvjezdanih formacija koju možemo vidjeti rastegnutu preko cijelog Mliječnog puta. NGC 772 je klasificiran kao nesputana spiralna galaksija, što otprilike znači da ima ‘čudan oblik, veličinu ili sastav’. Smještena na oko 130 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Vodenjaka, te je dvaput veća od naše galaksije.

Bizarna spiralna galaksija

Selfie na svemirskoj stanici

Ovaj svemirski ‘selfi’ otkriva pogled na (skoro) cijelu Međunarodnu svemirsku stanicu dok se njezina slika odbija sa savršeno reflektivne površine zaštitnog vizora kacige europskog astronauta Luce Parmitana. On i njegov kolega iz NASA-e proveli su cijelih 6 sati i 39 minuta popravljaljući neispravni Alfa magnetski spektrometar.

Selfie na svemirskoj stanici

Surfanje na robotskoj ruci

ESA-in astronaut Luca Parmitano na ovoj fotografiji ‘stoji’ na kraju Canadarm2 robotske ruke instalirane na vanjskom dijelu Međunarodne svemirske stanice.

Razlog za ovu svemirsku šetnju popravak je Alfa magnetskog spektrometra uz pomoć NASA-inog astronauta Drewa Morgana.

Surfanje na robotskoj ruci

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj