Naučnici zbunjeni: U Sibiru pronađen „pas“ star 18.000 godina!

Istraživači su u Sibiru pronašli štene staro 18.000 godina, ali ne mogu da utvrde da li je to pas ili vuk. Kuca – koja je imala dva mjeseca kada je uginula – izvanredno je očuvana u ovom ruskom vječito zaleđenom regionu.

Krzno, nos i zubi su ostali netaknuti. Ipak, na osnovu DNK analize nije bilo moguće utvrditi kojoj vrsti pripada. Naučnici kažu da to znači da je ovaj primjerak verovatno veza između vukova i modernih pasa – neki prijelazni oblik u evoluciji.

Ispitivanjem starosti ugljenika utvrđeno je koliko je staro kuče i koliko je imalo dana kad je umrlo. Na osnovu genoma utvrđeno je da je muškog pola.

Istraživač Dejv Stenton u Centru za paleontologiju iz Švedske rekao je za CNN da dijelovi DNK pokazuju da bi ova životinja mogla da da bude predak i pasa i vukova. „Imamo već puno podataka od njega i trebalo bi da možemo da kažemo da li je jedno ili drugo”, izjavio je on.

Drugi istraživač ovog centra Lav Dejlen na Tviteru je postavio pitanje da li je ovo mladunče vuka ili „najstariji pas ikada pronađen”.

Naučnici će nastaviti da ispituju njegov DNK i očekuju da će odatle saznati više o evoluciji pasa. Štene je nazvao Dogor što znači prijatelj na jakutskom jeziku, a ujedno je i početak pitanja na engleskom „pas ili” (Dog or?).

Vjeruje se da su kučići nasljednici vukova, ali postoji debata u naučnim krugovima kada su psi pripitomljeni. Studija objavljena 2017. navodi da je to moglo da se desi u periodu od prije 20.000 do 40.000 godina.

(Global CIR/BBC/Agencije)

Komentiraj