RUSKI AMBASADOR U SRBIJI REAGOVAO NA IZVJEŠTAJ AMERIČKOG MINISTARSTVA ODBRANE! Harčenko: Izjave o ruskoj podršci separatizmu bosanskih Srba su neutemeljene!

Povodom posljednjeg izvještaja Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u kojem se govori i o utjecaju Rusije na zemlje zapadnog Balkana, oglasio se Aleksandar Bocan Harčenko, aktuelni ruski ambasador u Srbiji i nekadašnji ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini.

Harčenko ističe kako taj dokument još nije dostupan javnosti, te da se može osloniti samo na medijske izvještaje.

– Beograd i Moskva uspješno razvijaju saradnju u svim sferama, uključujući i vojno-tehničku. Po koji put se čudimo, zašto to izaziva toliko negativnu reakciju. Srbija je suverena, nezavisna zemlja, koja jača svoj odbrambeni potencijal preko saradnje sa različitim partnerima, striktno u okviru međunarodnog prava. Taj proces ne stvara prijetnje, ne potkopava regionalnu stabilnost – napisao je Harčenko.

Ruski ambasador dodaje da je nezavisna, samostalna, izbalansirana vanjska politika aktuelnog rukovodstva Srbije očigledna.

– Zaista je pojačana pažnja prema partnerstvu sa Rusijom. Ali upravo u istom periodu je ostvaren najveći napredak u odnosima Srbije i Evropske unije – dodaje Harčenko.

Osvrnuo se također i na dio izvještaja koji se odnosi na rusku podršku separatističkom pokretu u bh. entitetu RS, na čelu sa Miloradom Dodikom.

– Izjave o ruskoj podršci “separatizmu” bosanskih Srba su sasvim neutemeljene. Moskva se dosljedno zalaže za rigorozno poštivanje dejtonskih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i decentraliziranog uređenja BiH – zaključio je Harčenko.

Harčenko je, podsjećanja radi, od 2009. do 2014. godine obnašao dužnost ambasadora Rusije u BiH.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

IZVJEŠTAJ O RUSKOM UTJECAJU! Ministarstvo odbrane SAD-a: Rusija podržava separatistički pokret u BiH na čelu s Dodikom!

Koji su stvarni razlozi srbijanskog odbijanja članstva u NATO-u?!

Komentiraj