SKROMAN I PRISTUPAČAN! Papa Franjo dobio novo vozilo: Dacia Duster je novi Papomobil!

Grupa Renault je papi Franji poklonila specijalnu verziju Dacia Dustera koji će poslužiti kao novi Papomobil. Pristupačni Duster je modificiran kako bi zadovoljio papine potrebe, a sav posao je obavio Dacijin odjel za prototipe te tim za specijalne potrebe u partnerstvu s ruminskom kompanijom Romturingia.

Novi Papomobil posjeduje istu konfiguraciju s pet sjedišta kao i standardni Duster, ali je zadnja klupa “posebno udobna” kako bi bila adekvatna za duže javne parade.

Tu je i veliki panoramski krov s ručkama koji je uobičajen za svaki Papomobil bez obzira na marku, kao i providni stakleni boks koji se može ukloniti.

Duster je lakiran u bijelu boju, a unutrašnjost je presvučena kožom. Zbog modificiranog ovjesa je spušten za 30 mm, što je olakšalo ulazak i izlazak.

Automobil je Vatikanu dostavio Christophe Dridi, direktor Grupe Renault u Ruminiji, a u njegovom društvu je bio i generalni menadžer Grupe Renault u Italiji.

Ovaj Duster neće biti prvo papino iskustvo s Daciom jer je tokom posjete Aremniji 2016. godine koristio nemodificirani Logan kao svoje zvanično vozilo. Poznato je da papa Franjo promoviše jednostavnost i skromnost, dok su njegovi prethodnici koristili modele kompanija kao što su Mercedes-Benz i Range Rover.

Lamborghini je 2017. godine papi Franji poklonio specijalno lakirani Huracan, a on ga je blagoslovio i ostavio svoj potpis. Nakon toga je automobil prodan za 715.000 eura, a sredstva su donirana u dobrotvorne svrhe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj