BRAZILSKI PREDSJEDNIK OPTUŽIO POZNATOG GLUMCA ZA IZAZIVANJE POŽARA: „DiCaprio je cool tip, zar ne? Daje novac kako bi potpalio Amazoniju“

Braziliski predsjednik Jair Bolsonaro u petak je izjavio da je neprofitna organizacija koju je osnovao glumac Leonardo DiCaprio dijelom kriva za širenje požara u šumama Amazonije.

Bolsonaro nije ponudo nikakve dokaze za svoje tvrdnje koje je iznio maloj grupi ljudi u Brasiliji. „DiCaprio je cool tip, zar ne? Daje novac kako bi potpalio Amazoniju“, rekao je Bolsonaro.

Earth Alliance je ekološka organizacija koju je osnovao DiCaprio i koja je obećala pet milijuna dolara kako bi se zaštitile šume Amazonije nakon što je tijekom ljetnih požara uništen njihov dobar dio. Bolsonarova izjava dio je šire vladine kampanje protiv neprofitnih ekoloških organizacija koje djeluju u Brazilu. Neki članovi Bolsonarove vlade tvrde kako  civilna društva i ekološki zakoni ometaju ekonomski razvoj u regiji.

Kritiziranje DiCapria i ekoloških aktivista uslijedilo je nakon policijske racije u stožerima dviju neprofitnih organizacija u Pari, regiji unutar Amazonije. Policija je uhapsila četvoricu dragovoljaca koji su se djelovali kao vatrogasci, a optuženi su da su palili vatru kako bi dobili novac od simpatizera. Vatrogasci-dragovoljci odbili su takve navode i pušteni su na slobodu odlukom suca.

Državni tužitelj  rekao je da je istraga usmjerena prema onima koji se žele domoći zemlje te njih sumnjiče za podmetanje požara, a ne neprofitne organizacije ili vatrogasce.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj