DŽAFEROVIĆ NA SVEČANOSTI U TURSKOJ: Ozvaničeno povezivanje Transanadolijskog (TANAP) s Transjadranskim gasovodom na koji će biti spojena i BiH!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je zajedno s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdganom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim na ceromoniji u turskom gradu Ipsala ozvaničio povezivanje Transanadolijskog (TANAP) s Transjadranskim gasovodom.

Time je načinjen ključni korak u realizaciji megaprojekta Južnog gasnog koridora, koji će omogućiti dostavljanje prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropu. Jadransko-jonskim krakom na taj koridor bi trebala biti spojena i Bosna i Hercegovina.

Današnjoj ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, premijer Gruzije Giorgi Gakharia i predsjednica srbijanske skupštine Maja Gojković.

Džaferović, koji je predvodio delegaciju Bosne i Hercegovine na tom događaju, iskoristio je priliku da se uime Predsjedništva BiH i građana naše zemlje zahvali predsjednicima Turske Erdoganu i Azerbejdžana Aliyevu na snažnoj podršci za uključivanje Bosne i Hercegovine u taj projekt.

“Ovo je veliki događaj. Danas spajamo čitav niz država od Kaspijskog jezera do Jadranskog mora. To donosi dobrobit svim našim zemljama. Sigurno i efikasno snabdijevanje energijom temelj je modernih ekonomija. Bez toga je nezamislivo funkcioniranje cjelokupnog savremenog života. Zato energija ima ogromnu moć, a energetski projekti imaju enorman značaj. Takav je i ovo projekat”, kazao je Džaferović u izjavi za FENA-u.

Naglasio je da je riječ o jednom od najznačajnijih energetskih projekata na globalnoj mapi.

“Transanadolijski gasovod, koji je doveo prirodni gas iz Azerbejdžana u Tursku, već je u cijelosti završen. U izgradnji je Transjadranski gasovod koji će dovesti azerbejdžanski gas sve do Italije. Za nas u Bosni i Hercegovini je najvažniji treći dio ovog megaprojekta, Jonsko-jadranski gasovod, koji će dovesti azerbejdžanski gas do Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zapadnog Balkana”, kazao je Džaferović.

Kako je na svečanosti upriličenoj danas u turskom gradu Edirneu na sjeverozapadu zemlje kazao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, TANAP je proizvod zajedničke vizije zemalja uključenih u projekat.

“Ovaj sedam i po godina dug i izazovan proces, pokrenut zajedničkim naporima Turske, Azerbejdžana i Gruzije, uspješno je okončan. Ovaj projekat, iznad svega, simbol je duboko ukorijenjenog prijateljstva među našim zemljama. Do danas smo završili dio ovog ogromnog projekta koji se tiče naše zemlje, na vrijeme i ispunivši zadate ciljeve i obaveze”, rekao je Erdogan nazvavši taj ovaj koridor “Putem svile za energiju”.

Dodao je da se, u vrijeme kada je svjetska agenda prepuna trgovačkih ratova, terora, uličnih incidenata i nestabilnosti, Evropa i Azija ponovo povezuju putem TANAP-a.

“Cijelom svijetu, kao i našem regionu odavde šaljemo poruku saradnje i partnerstva”, istakao je turski predsjednik. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj