JOŠ JEDNA VLADA PADA ZBOG UBISTVA? Pljušte ostavke na Malti, premijerov pomoćnik optužen da je podmetnuo bombu u automobil novinarke!

Premijer Malte Džozef Muskat obavestio je juče saradnike da namjerava da podnese ostavku. Tu njegovu odluku uzrokovala je politička i pravna kriza izazvana krahom istrage o ubistvu novinarke Dafne Karuane Galicije.

italija policija

Muskat je prethodno razgovarao sa predsjednikom Malte Džordžom Velom o namjeri da se povuče sa mjesta premijera, a svoju odluku će javno saopštiti nakon što najbogatiji malteški biznismen Jorgen Fenek bude optužen u sudu za ubistvo novinarke.

Muskat će pokrenuti proces o smjeni unutar Laburističke stranke, a očekuje se da će Malta do januara imati novog premijera, kažu dva izvora bliska vladi.

Policija je u okviru istrage ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije ispitala najbližeg savjetnika premijera Malte, zbog navoda da je on organizator zločina.

Kita Šembrija je za ubistvo optužio ugledni biznismen Jorgen Fenek, koji je uhapšen prošle nedjelje i traži pravni imunitet u zamjenu za svjedočenje. Fenek takođe tvrdi da je čovjek koji je postavio bombu u automobil koja ja usmrtila novinarku plaćen za izvršenje ubistva sa 130.000 eura, rekli su „Guardianu“ anonimni izvori bliski istrazi.

Šembri, blizak prijatelj premijera Džozefa Muskata, uhapšen je zbog povezanosti sa ubistvom u utorak ujutro i trenutno je u pritvoru. On je prije dvije godine porekao da ima bilo kakve veze sa ubistvom Galicije. Njegovi advokati nisu komentarisali hapšenje. Policija pokušava da ispita Fenekove tvrdnje, a prema lokalnim medijima nisu sve od njih ispale pouzdane.

Takođe, malteške vlasti su saopštile da neće pomilovati Feneka, nakon što je zatražio imunitet u zamjenu za informacije o slučaju. Muskat je rekao je da nema osnove da on bude pomilovan i da su se i policijski komesar i državni tužilac izjasnili protiv toga.

Dafne Karuana Galicija izložila je korupciju na najvišem nivou, u malteškim političkim i poslovnim krugovima, i naširoko je smatrana trnom u oku Muskatove laburističke vlade. Ubijena je u eksploziji iznajmljenog automobila blizu svoje kuće u selu Bidnija u oktobru 2017. Ubistvo je privuklo osudu međunarodne zajednice i otvorilo pitanja o vladavini zakona u članici Evropske unije.

Fenek je uhapšen prošle nedjelje na svojoj jahti. Navodi se da je on policiji rekao da mu je Šembri prišao u vezi Galicije u novembru 2016. Kontakt se dogodio nedugo nakon što je ona u blogu otkrila da je Šembri na liječenju zbog raka.

Ove nedjelje je policija ispitala ljekara koji je poznavao oba muškarca, zbog sumnje da je pristao da razmjenjuje njihove poruke. Ljekar, Adrijan Vela, uhapšen je u srijedu i vjeruje se da je prenio dvije otkucane, nepotpisane poruke Feneču, u ime Šembrija. Fenek je navodno rekao da mu je uručena jedna od poruka nakon što je uhapšen, dok je bio pod posmatranjem u bolnici Mater Dei u Tal-Kroku.

Jahta Jorgena Feneka na kojoj je uhapšen
Jahta Jorgena Feneka na kojoj je uhapšen

Prošle subote Feneku je privremeno obustavljeno ispitivanje, nakon što je hospitalizovan zbog bola u grudima. Na preporuku ljekara nisu ga ispitivali 24 sata a on tvrdi da je u tom periodu dobio poruku.

-Fenek tvrdi da su poruke bile instrukcija o tome šta da kaže ako ga ispituju – rekli su izvori „Guardiana“.

Tri muškarca uhapšena su u decembru 2017. zbog postavljanja bombe u automobil Galicije. Oni čekaju na suđenje a policija želi da identifikuje one koji su naručili i platili njeno ubistvo. Nakon niza hapšenja u posljednje dvije nedjelje počeli su da iskrsavaju detalji.

Dafne Karuana Galicija
Dafne Karuana Galicija

Tako je navedeno da je Fenek rekao policiji da je posredniku dao 150.000 eura da ugovori ubistvo. Posrednik je navodno zadržao 20.000 za sebe a ostalih 130.000 proslijedio bombašima.

Fenek je suvlasnik elektrane, zejadno sa njemačkim „Simensom“ i azerbejdžanskom državnom firmom „Sokar“ za naftu i gas. Ova elektrana pravi struju za maltešku mrežu, prema vladinom ugovoru koji je osvojen na javnom tenderu. Konrad Mizi, ministar koji je bio zadužen za dodjelu ugovora, dao je otkaz prošle nedjelje. Ubijena novinarka je otkrila da je on zajedno sa Šembrijem postao korisnik panamske šel kompanije, ubrzo nakon što je stupio u kancelariju. Mizi je porekao sve te navode.

I slovački novinar ubijen zbog istraživanja korupcije

Jan Kucijak i Martina Kušnirova
Jan Kucijak i Martina Kušnirova

Ubistvo Galicije podsjeća na brutalno ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove 2018, koje je izazvalo velike proteste protiv korupcije na najvišem nivou i dovelo do ostavke tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Kucijak (27) i Kušnirova ubijeni su iz vatrenog oružja u svojoj kući izvan Bratislave u februaru 2018.

Slovačka policija je u augustu ove godine dekodirala poruke sa telefona kontroverznog biznismena Marijana Kočnera, osumnjičenog da je naručio njihova ubistva.

Kočner je u svojim konverzacijama ismijavao ubistvo Kucijaka. On se takođe sastajao sa Ficom i razgovarao telefonom sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinjakom, za kojeg je tvrdio da je “na njegovoj strani”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj