PREDSJEDNICA HRVATSKE SE OBRUŠILA NA PROTUKANDIDATA: Štrajk u školama posljedica Milanovićeve politike!

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da poštuje dostojanstvo i rad nastavnika, da je pravo na štrajk ustavno pravo, ali i da je ustavno pravo djece na obrazovanje, a današnje stanje u obrazovnom sistemu smatra posljedicom štetne politike bivše socijaldemokratske vlade Zorana Milanovića, a sada njenog konkurenta na predsjedničkim izborima.

Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. Ali, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje“, istakla je hrvatska predsjednica, prenijela je Hina.

Stav Grabar-Kitarovićeve o štrajku profesora i nastavnika proslijeđen je iz njenog kabineta nakon što zaposleni u obrazovanju nisu prihvatili ponudu Vlade za povećanje dodataka na platu, navodeći da insistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova.

Predsjednica naglašava da je Hrvatska svojim Ustavom i prihvaćenim međunarodnim aktima preuzela “dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima”.

S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih da zagovaraju njihove najbolje interese i vode računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju“, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica smatra i da je današnje stanje u obrazovanju posljedica “štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima”.

Pošto je u petak uveče bez dogovora završen sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima školskih sindikata, pa se nastavlja štrajk, predsjednica je obje strane pozvala da rješenje pronađu “za stolom”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj