SATIRIČNI CRTEŽI NAKON TRAGEDIJE U MALIJU: Francuska vojska ogorčena crtežima ‘Charlie Hebdoa’

Načelnik Kopnene vojske Francuske Thierry Burkhard izrazio je danas ‘duboko ogorčenje’ zbog toga što je pariski nedjeljnik ‘Charlie Hebdo’ objavio satirične crteže o vojnoj operaciji u Maliju, u Africi, gdje je u ponedjeljak poginulo 13 francuskih vojnika.

Satirični nedjeljnik s dugom antimilitarističkom tradicijom objavio je na svom online izdanju crteže koji povezuju pogibiju vojnika s kampanjom regrutacije koju je nedavno pokrenula francuska vojska. Ti crteži nisu u štampanom izdanju lista koji izlazi srijedom, samo u njegovoj internet verziji.

Na jednom crtežu je prikazan predsjednik Emmanuel Macron ispred kovčega prekrivrenog francuskom zastavom, sa sloganom kampanje za regrutaciju vojnika: “Pridružio sam se redovima kako bih se isticao od ostalih”.

“Duboko ogorčenje i nerazumijevanje prema crtežu Šarli ebdoa”, naveo je na Twitteru general Tijeri Birkar i dodao da saosjeća s porodicama poginulih vojnika.

Redakcija “Šarli ebdoa” nije za sada reagovala, a sama je bila meta terorističkog napada 7. januara 2015. godine. Tada je poginulo nekoliko karikaturista lista, među kojima Volinski i Kabi.

Posljednja pošta stradalim vojnicima u Maliju biće odata u ponedjeljak u Parizu u prisustvu Macrona i predsjednika Malija Ibrahima Bubakara Kejte.

Francuski vojnici su poginuli u sudaru dva helikoptera tokom operacije protiv ekstremista.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj