SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SISTEMU BEZBJEDNOSTI ARMIJE RBiH: Neobjavljeni intervju generala Fikreta Muslimovića za emisiju ‘Pošteno’ urednice Duške Jurišić

O tome kako je funkcionirala Služba vojne bezbjednosti u okvirima Armije Republike Bosne i Hercegovine, sa kojim problemima i izazovima se susretala, general Fikret Muslimović je detaljno govorio u intervjuu za emisiju ‘Pošteno’ urednice Duške Jurišić, koji je televizijski snimljen, ali nikada nije objavljen.

Podsjećamo intervju je snimljen na insistiranje urednice emisije ‘Pošteno’ koja se emitirala na Federalnoj televiziji, a nakon što je general Muslimović odbio da učestvuje u emisiji u kojoj bi o ovako ozbiljnoj temi zajedno s njim govorio nekompetentan i neozbiljan sagovornik.

U nastavku pročitajte glavne dijelove intervjua, odnosno neka od pitanja urednice i odgovore generala Fikreta Muslimovića u intervjuu koji je snimljen u zgradi RTV doma 24.05.2013. godine, a koji je cjelokupan objavljen u knjizi ‘Lažovi i ubice’ iz 2013. godine (448-457 str.).

JURIŠIĆ: Koliko su podaci do kojih je dolazila Služba vojne bezbjednosti bili provjeravani?

MUSLIMOVIĆ: Karakter podataka do kojih dolaze službe bezbjednosti i bilježe ih u svojim dokumentima nije birokratsko, već suštinsko pitanje. Nosioci poslova u službi bezbjednosti ne smiju apriori ni prihvatati ni odbacivati tačnost podataka koje dobijaju. Oni su dužni provjeravati njihovu vjerodostojnost. Moje iskustvo je da se više od polovine početnih podataka u procesu provjeravanja pokaže neistinitim, kontekstualno izvitoperenim, lažnim … Zato što posjeduju neprovjerene podatke o ljudima i njihovim sudbinama, rad službi bezbjednosti je tajan. Griješe svi oni koji koriste te dokumente, pa podatke iz njih tretiraju apriori tačnim. Treba imati u vidu da nosioci krupnog kriminala, pa i ratnih zločina, smišljeno plasiraju podatke službama bezbjednosti s ciljem da te službe usmjere na pogrešan put istrage i da tako zaštite sebe. U tom smislu su interesantni oni koji učestalo plasiraju neprovjerene i lažne informacije o krivnji za misteriozna ubistva, o izdajnicima države i naroda…

Dok sam obavljao dužnost načelnika sigurnosti bio sam nadležan da znam za zločine i druge događaje od značaja za sigurnost. Nikada ni jedna sigurnosna služba u svijetu nije saznala sve ono za šta je nadležna. Neke činjenice iz svojih nadležnosti, obavještajne i sigurnosne službe saznaju na vrijeme, a neke sa manjim, većim ili apsolutnim zakašnjenjem. Zašto? Ne samo zbog nedovoljne osposobljenosti i pogrešne usmjerenosti tih službi, nego i zbog toga što su izvršioci raznih krivičnih djela organizirani da ih prikriju ili da ih predstave da su izvan njihove odgovornosti, da svoju krivnju prebacuju na druge, obično one sa kojima su u sukobu ili su svjedoci njihove krivnje. Krivci žele kompromitirati svjedoke svoje krivnje.

JURIŠIĆ: Da li ste imali saznanja o privatnim zatvorima, razmjenama itd.?

MUSLIMOVIĆ: U početnom periodu rata, bilo je informacija o privatnim zarobljavanjima s ciljem privatnih razmjena. To je upravo onaj period kada sam težio da uspostavim normalan sistem vojne policije i službe bezbjednosti. Međutim, ja tada nisam imao mehanizme za provjeravanje niti mehanizme za poduzimanje konkretnih mjera, jer su te mehanizme imali oni koji su se protivili da ja obavljam značajne funkcije.

JURIŠIĆ: Kakva je bila sudbina vašeg plana akcije raščišćavanja kriminalnih djelatnosti pojedinaca i grupa?

MUSLIMOVIĆ: Zbog toga što je Sefer Halilović rasformirao bataljon vojne policije koga sam formirao, nestale su mogućnosti da realiziram plan koga smo sačinili za raščišćavanje kriminalne djelatnosti pojedinaca i grupa u Sarajevu. Kako sam već istakao, zbog toga što nisam imao na raspolaganju mehanizme za realiziranje svoje uloge u sistemu bezbjednosti tražio sam da budem smijenjen sa funkcije načelnika Službe vojne bezbjednosti, što mi je udovoljeno, pa sam postao savjetnik za vojna pitanja u Predsjedništvu BiH.

JURIŠIĆ: Kako ste sarađivali sa članovima Vrhovne komande Armije RBiH, odnosno čelnim ljudima TO BiH? Kako je Služba vojne bezbjednosti ocijenila njihove aktivnosti?

MUSLIMOVIĆ: Služba vojne bezbjednosti nije bila nadležna da ocjenjuje aktivnosti starješina. To je nadležnost nadređenih za svoje podređene. Služba vojne bezbjednosti je bila nadležna da otkriva, prati i dokumentuje neprijateljsku i drugu djelatnost kojom se narušava stanje bezbjednosti i borbena moć…

JURIŠIĆ: Posebno poglavlje u svojoj knjizi posvećujete prisustvu mudžahedina u BiH. Čime argumentujete tvrdnju da niko u Armiji RBiH nije imao nikakvog uticaja na njihov dolazak u Bosnu i Hercegovinu?

MUSLIMOVIĆ: I dalje tvrdim da niko od nas u Armiji nije imao utjecaj na dolazak mudžahedina u BiH. Ne poznajem nikoga od takvih. Lično sam imao otklon prema pojavi mudžahedina, ali je njihovo prisustvo postalo činjenica koju smo trebali adekvatno procijeniti i prema kojoj smo se trebali adekvatno ponašati. Kad je nastao taj problem teško je bilo pronaći stav koji bi apsolutno bio bez rizika da se pogriješi i da nastanu loše posljedice. Mi nismo bili u situaciji da izaberemo rješenje bez štetnih posljedica. Morali smo birati rješenje koje daje izgleda da će štetne posljedice biti što manje.

Postavljao se problem njihove kontrole. Najteža varijanta za kontrolu bi bila da su oni manjim grupama raštrkani po ratištu u BiH, a najlakša ako su okupljeni na jednom mjestu. Ta varijanta je davala izglede da se otvori mogućnost za učešće u oružanoj borbi protiv agresora onih koji su bili dobronamjerni u svojoj odluci da dođu u BiH kako bi nam pomogli, odnosno ta varijanta je davala izglede da se identificiraju zlonamjerni koji su došli po planovima stranih obavještajnih službi i da se suze prostori za djelovanje takvih.

Ne znam da je neko od pripadnika Armije u Generalštabu i komandama korpusa radio na dovođenju mudžahedina u BiH. Bio bih vrlo kritičan prema onome ko je to radio.

Lično sam se zgražavao i zgražavam na zloupotrebu islamskih simbola od strane mudžahedina, i na zločine koje su počinili. Siguran sam da je to opće raspoloženje svih pripadnika Armije.

(Global CIR Team/Izvor: ‘Lažovi i ubice’, Fikret Muslimović, Sarajevo 2013)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] General Fikret Muslimović o historijskom značaju uloge generala Rasima Delića u odbrani BiH! SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SISTEMU BEZBJEDNOSTI ARMIJE RBiH: Neobjavljeni intervju generala Fikreta Mu… (VIDEO) SVJEDOČENJE NEKADAŠNJEG MAJORA JNA! Čandić: Radončić je bio suradnik KOS-a pod […]

  2. […] General Fikret Muslimović o historijskom značaju uloge generala Rasima Delića u odbrani BiH! SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SISTEMU BEZBJEDNOSTI ARMIJE RBiH: Neobjavljeni intervju generala Fikreta Mu… (FOTO) Stanari zgrade u Bolničkoj ulici demantuju navode iz Avazovog teksta (VIDEO) […]

Komentiraj