‘ARGUMENTI I SJEĆANJA O RATU’ GENERALA FIKRETA MUSLIMOVIĆA: Kako je Senad Avdić iskoristio i zloupotrijebio povjerenje predsjednika Alije Izetbegovića te kakvu je ulogu u tome odigrao Munir Alibabić?!

Posljednjih nekoliko sedmica u nastupima pojedinih novinara u bh. medijima mogle su se čuti različite verzije priče o predratnoj, ratnoj i poslijeratnoj ulozi generala Fikreta Muslimovića u odbrani BiH, a mi vam donosimo generalovo svjedočenje o događajima koje tretiraju pojedini novinari u svojim tekstovima i televizijskim nastupima, izneseno u drugom dijelu njegove knjige ‘Argumenti i sjećanja o ratu’ izdate 2006. godine.

Podsjećamo, otvorena medijska hajka na generala Armije RBiH u penziji počela je nakon što ga je aktuelni predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković neutemeljeno javno prozvao da navodno učestvuje u rušenju kantonalne šestorke, a kasnije se u priču pokušaja diskreditacije nekadašnjeg savjetnika prvog predsjednika nezavisne Republike BiH i jednog od najobrazovanijih i najcjenjenijih generala naše Armije uključuje i Dnevni avaz, kojem svojim tekstovima i tv nastupima asistira i nekadašnji urednik ‘Slobodne Bosne’ Senad Avdić.

Kako biste što bolje razumjeli predratnu, ratnu i poslijeratnu ulogu Senada Avdića i njegove novinarske ‘zasluge’, najbolje je da pročitate svjedočanstvo generala Fikreta Muslimovića izneseno u drugom dijelu njegove knjige ‘Argumenti i sjećanja o ratu’ izdate 2006. godine, gdje opisuje susret Avdića sa predsjednikom Izetbegovićem u jeku agresije na RBiH te kako je došlo do reafirmacije predratne ‘Slobodne Bosne’ i na koji način je Avdić iskoristio i zloupotrijebio dobru volju i zainteresiranost tadašnjeg vrha države da se javnosti ponude istinite informacije o dešavanjima na ratištu, ali i da se ukaže na razmjere zločina u režiji agresorskih snaga. Donosimo vam odlomak iz pomenute knjige sa stranica 62 i 63.

„…Dok smo bili u hotelu “Internacional”, predsjednik Izetbegović je imao razgovor sa Senadom Avdićem, novinarom i liderom, tada nedjeljnika “Slobodne Bosne”, lista koji je početkom rata prestao izlaziti. Tom razgovoru nisam prisustvovao, jer sam se angažirao u sagledavanju nekih pitanja u 3.K od značaja za funkciju na koju sam tek postavljen u Upravi za moral.

Izetbegovićev razgovor sa Avdićem se ticao i mene, pa su me učesnici istog, profesor Zijad Ljevaković i Nedžad Latić upoznali da je Predsjednik rekao da je “Oslobođenje” dobar list, da cijeni njegove novinare, jer doprinose našoj borbi, ali da bi nam trebao jedan nedjeljni list, te da bi želio da Avdić aktivira “Slobodnu Bosnu”. Avdić je, navodno, priupitao: Koji su uslovi? Predsjednik je odgovorio da nema nikakvih posebnih uslova, osim što ga moli da, ako se prihvati tog posla, kroz sadržaje novine realno naglašava dimenzije zločinačkog i genocidnog odnosa prema Muslimanima, te afirmira ciljeve naše borbe za cjelovitu BiH, državu svih njenih građana i naroda. Neko od prisutnih je sugerirao Avdiću da se u radu na koncipiranju lista poveže sa mnom, jer ću ja u Štabu Vrhovne komande organizirati informiranje javnosti. Avdić se složio s tim, jer smo imali pozitivna iskustva iz predratne saradnje.

Kad smo se vratili u Sarajevo, kontaktirao sam sa Avdićem. Stavio sam mu na raspolaganje vojno vozilo i vojnika vozača. Tu privilegiju je koristio do kraja rata. U početku je neke od novinara iz svoje Redakcije slao kod mene. Informirao sam ih o najvažnijim pitanjima za koja sam smatrao da mogu biti predmet njihove redakcijske pažnje. To je bio marginalan uticaj. U poređenju s tim, značajniji i direktniji uticaj na “Slobodnu Bosnu” imao sam prije agresije, krajem 1991. i početkom 1992. godine, kada je Avdić tajno dolazio u moj stan, gdje sam mu do kasno u noć iznosio svoje analize i opisivao razne događaje, što je on zapisivao. To mu je služilo da popuni stranice tada najboljeg lista, predratne “Slobodne Bosne”. Kasnije je distancu u našim odnosima odredivao Avdić, a ja nisam bio nametljiv. Malo mi je zasmetala ta distanca, jer sam se osjećao zaslužnim za kvalitet “Slobodne Bosne” iz predratnog vremena. Dugo sam mislio da tom distancom Avdić afirmira “neovisnost” novine. Medutim, kasnije sam shvatio u čemu je problem.

Odmah po dolasku u okruženo Sarajevo, s ciljem da izvrši obećanje dato Izetbegoviću i formira redakciju novine, Avdić se javio Muniru Alibabiću, tadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti. To je bilo vrijeme Alibabićevog ogorčenog nezadovoljstva, kada su propale šanse za ostvarenje njegovih ambicija da bude ministar unutarnjih poslova, a izgubio je i funkciju načelnika sarajevskog Centra službe državne bezbjednosti. Postavljen je na funkciju načelnika Centra službi bezbjednosti, sa koje nije imao ingerencije u odnosu na tajnu službu. Međutim, ta Alibabićeva funkcija je i dalje za Avdića bila važna. Alibabić je i dalje raspolagao informacijama i dokumentima. U pristup Alibabićevog podrivačkog djelovanja protiv BiH se nije uklapalo da Avdić bude izložen bilo kakvim mojim uticajima. Po Alibabićevom konceptu djelovanja, umjesto saradnje sa mnom, Avdić je usmjeren na moju kompromitaciju. Tako su se stvari i razvijale. Meni su donosili neprilike, a sebe su iskompromitirali.

Ove napomene o Avdiću su mala digresija u odnosu na započeto opisivanje predsjednikovog obilaska srednje i sjeveroistočne Bosne. Poslijepodne iz Zenice smo otputovali za Tuzlu…“, stoji u knjizi generala Fikreta Muslimovića.

Postavljate se pitanje, zašto generalovo svjedočenje o pomenutim događajima, koje je potpisao svojim imenom i prezimenom te izdao u pisanom obliku u sklopu knjige ‘Argumenti i sjećanja o ratu’ (knjiga II), nikada nije dospjelo u javnost kao odgovor na laži i klevete pojedinaca ili makar kao stav ‘druge strane u priči’, što je valjda osnovni postulat novinarske profesije?!

(Global CIR Team/Izvor: ‘Argumenti i sjećanja o ratu’ (knjiga II), general Fikret Muslimović, Sarajevo 2006./62-63/)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] ‘ARGUMENTI I SJEĆANJA O RATU’ GENERALA FIKRETA MUSLIMOVIĆA: Kako je Senad Avdić isko… […]

  2. […] generala Armije RBiH Fikreta Muslimovića na klevete u organizaciji Fahrudina Radončića ‘ARGUMENTI I SJEĆANJA O RATU’ GENERALA FIKRETA MUSLIMOVIĆA: Kako je Senad Avdić iskor… SVE ‘CRNO NA BIJELO’: General Fikret Muslimović o historijskom značaju uloge […]

Komentiraj