SMRTNO STRADALO NAJMANJE 336 OSOBA! Irački parlament prihvatio ostavku premijera Adila Abdul-Mahdija, papa Franjo osudio nasilje nad demonstrantima!

Zastupnici u iračkom Parlamentu prihvatili su ostavku premijera Adila Abdul-Mahdija, koji je u subotu zvanično podnio.

Iz Parlamenta je saopćeno da je prihvaćena odluka premijera da podnese ostavku. Od 329 zastupnika, sjednici je prisustvovao 241, koji je učestvovao u glasanju.

Predsjedavajući parlamenta Muhammad al-Halbusi rekao je da će poslati pismo predsjedniku Berhemu Salehu da imenuju novog premijera u skladu s članom 75. ustava.

Prema članu 76. Ustava, predsjednik daje parlamentu 15 dana da izabere novog premijera.

Abdulmehdi je ranije ove sedmice u pisanoj izjavio poručio kako će ostavku proslijediti iračkom parlamentu, čime je zapravo prihvatio poziv šiitskog vođe Alija Sistanija o “neodvlačenju zemlje u haos”.

Irak je poprište višedecenijske duboke političke i sigurnosne krize, a od početka oktobra traju i antivladini protesti na kojima demonstranti traže ostavku premijera Adela Abdul-Mahdija.

Prema podacima Komisije za ljudska prava, od početka protesta u Iraku je smrtno stradalo najmanje 336 osoba, a u neredima na ulicama povrijeđeno je blizu 15.000 ljudi.

Papa osudio nasilje nad demonstrantima u Iraku

Papa Franjo kritikovao je danas oštre mjere Iraka protiv antivladinih demonstranata tokom protesta.

“Sa zabrinutošću pratim situaciju u Iraku. Teško mi je kada čujem kako su demonstracije naišle na težak odgovor vlasti što je dovelo do ljudskih žrtava“, rekao je danas papa obraćajući se vjernicima na Trgu svetog Petra.

Papa, koji je najavio planove posjete Iraku naredne godine, rekao je da se moli za mrtve i ranjene i da poziva Boga da pomogne da u toj zemlji dođe do mira.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj