SUMNJAJU U POSTUPAK: Tramp neće poslati svog predstavnika u Kongres na saslušanje o opozivu!

Bijela kuća izvijestila je danas u pismu predsjedavajućeg Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma da predsjednik SAD-a Donald Tramp neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu pred Odborom za pravosuđe.

Trampov savjetnik Pat Cipollone poručio je u pismu demokratu Jerroldu Nadleru kako se od Trampovog tima “ne može očekivati ​​da sudjeluje u raspravi dok svjedoci još nisu imenovani i dok je nejasno hoće li Odbor za pravosuđe omogućiti predsjedniku pošten postupak kroz dodatna saslušanja”.

Članovi Odbora za pravosuđe iz redova demokrata nisu zasad komentirali odbijanje Bijele kuće da sudjeluje u raspravi, što bi bio prvi slučaj izravnog sudjelovanja Trampovih ljudi u procesu opoziva, čije će se prvo ročište održati u srijedu, 4. prosinca.

Saslušanje pravnih stručnjaka

Kongresni istražitelji ispituju je li Tramp zloupotrijebio svoju moć uvjetujući vojnu pomoć SAD-a Ukrajini pokretanjem istrage protiv sina bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji bi mogao biti Trampov protukandidat na predsjedničkim izborima 2020., kao i istrage o navodnom ukrajinskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. 

Prvi u nizu pravosudnih postupaka bit će saslušanje pravnih stručnjaka, što je u skladu s postupkom opoziva predsjednika utvrđenim američkim Ustavom. Ročišta pred odborom, koji je odgovoran za podizanje bilo kakvih formalnih optužbi protiv Trampa, glavni su korak prema mogućim optužbama.

Predsjednica Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi, koja će donijeti konačnu odluku o podizanju optužbe, još se nije izjasnila treba li Trampa opozvati, ali u prošlotjednom pismu pristašama poručila je kako predsjednik treba snositi odgovornost za svoje postupke.

Drugo ročište u petak

S druge strane, Tramp i republikanci negiraju njegovu umiješanost u bilo kakve protuzakonitosti, a istragu nazivaju “lovom na vještice”. 

Nadler je odredio i drugo ročište u petak na kojem bi Tramp odgovorio hoće li on ili njegov odvjetnik sudjelovati u daljnjim postupcima koji se očekuju sljedećeg tjedna radi ispitivanja dokaza protiv njega.

U pismu upućenom Nadleru, savjetnik Cipollone također je naveo da će Bijela kuća do petka odgovoriti hoće li poslati pravnog zastupnika na drugo ročište.

Tri kongresna odbora, za obavještajne poslove, vanjske poslove i nadzor, trebala bi ovoga tjedna objaviti službeno izvješće o prikupljenim dokazima, nakon što se zastupnici u utorak vrate s odmora zbog Dana zahvalnosti.

Završetak prije Božića

Članovi Odbora za obavještajne poslove pregledat će izvještaj u ponedjeljak navečer, a sva tri odbora razmotrit će ga i o njemu glasovati u utorak, prije nego što ga proslijede Odboru za pravosuđe.

Odbor za pravosuđe u iduća će dva tjedna glasovati hoće li Zastupničkom domu uputiti službeni prijedlog Trampova opoziva, o čemu će se onda izjasniti i cijeli Zastupnički dom. Demokrati planiraju to završiti prije Božića.

Ako prijedlog za opozivom bude usvojen u donjem domu Kongresa, to još ne znači da će Tramp biti smijenjen s dužnosti američkog predsjednika jer tu odluku treba podržati i Senat dvotrećinskom većinom, što je malo vjerojatno jer u Senatu većinu imaju republikanci.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj