VRAĆAJU SE ŽENE I MALODOBNA DJECA: Predsjedništvo donijelo zaključak o povratku 24 državljana BiH iz kampova u Siriji i Iraku

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak na sjednici 29. novembra o povratku bh. državljana iz kampova i Siriji i Iraku.

Slikovni rezultat za kampovi žene i djeca u siriji i iraku"

U zaključcima se navodi nužnost reintegracije grupe od 24 osobe, žena i malodobne djece koji su državljani BiH.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prepoznaje žurnu potrebu koordiniranog djelovanja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao siguran povratak u Bosnu i Hercegovinu, kao i reintegracija skupine od ukupno 24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljskog staranja, državljana BiH i onih koji na temelju zakona imaju pravo na državljanstvo BiH (djeca bez roditeljskog staranja), a koja trenutno borave u vrlo teškim uvjetima u kampovima u Siriji i Iraku”, stoji u Zaključku.

Također, u jednom od zaključaka koje je u dokumentu objavio aktuelni ministar sigurnosti BiH, navodi se:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozvalo je Ministarstvo inozemnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao i sve druge nadležne državne agencije i institucije da sukladno pozitivnom zakonodavstvu i međunarodnim ugovorima, kojih je Bosna i Hercegovina potpisnica, poduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala zaštita prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku“.

Predsjedništvo BiH također je pozvalo navedene institucije Bosne i Hercegovine da redovito izvještavaju Predsjedništvo o poduzetim mjerama i radnjama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj