‘BLACK FRIDAY’: Amerikanci kupili toliko oružja da mogu naoružati sve marince

Američki Federalni istražni biro (FBI) primio je više od 200.000 zahtjeva za provjeru vezano za kupovinu vatrenog oružja povodom “Black Fridaya”, što je druga rekordna prodaja oružja od 1998. godine kada je FBI uveo ove provjere.

Slikovni rezultat za lobi oružja globalcir.com"

Prodaja oružja porasla je za 11 posto u odnosu na prošlu godinu, na “Black Friday” koji je ove godine padao na 29. novembar, dok je prethodni rekord postavljen dan nakon Dana zahvalnosti 2016. godine.

Prodavači oružja u Americi obavezni su posjedovati federalne dozvole za oružje (FFL) i podnijeti zahtjev za provjeru osoba prije nego što im prodaju oružje.

Brojka možda ne odražava stvarnost

Potencijalni kupac ispunjava formular poznat kao ATF čime se vrši provjera podobnosti za posjedovanje oružja. Međutim, ta brojka ne mora nužno odražavati stvarni broj prodanog oružja, navode američki mediji.

Pozadinska provjera kupca oružja može se odnositi na više obavljenih kupovina, u slučaju da kupac odluči kupiti više komada oružja. Uz to, neki zahtjevi za kupovinu oružja mogu biti odbijeni.

Ako je suditi po ovim brojkama, Amerikanci su kupili dovoljno oružja da naoružaju svakog američkog marinca od ukupno 182.000 koliko ih ima u aktivnoj službi.

Nabavke preko interneta

Važno je napomenuti da te brojke ne uzimaju u obzir vatreno oružje nabavljeno preko interneta.

Prema podacima Kongresne službe za istraživanje, u posljednjih pet godina dogodile su se najmanje 33 masovne pucnjave, u kojima je ubijeno najmanje četiri ili više osoba, ne uključujući napadača koji je pucao.

U septembru je gotovo 150 izvršnih direktora tražilo od Senata da donese zakonske propise za uvođenje strožih provjera podobnosti kupaca oružja, kao i pooštrenje zakona o oružju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj