PRIZNANJE NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI: Iranske snage ubile “pobunjenike” u više gradova, sahrane noću pod obezbjeđenjem

Iranska državna televizija objavila je danas priznanje da su bezbjednosne snage pucale na i ubile “pobunjenike” u više gradova, na protestima zbog povećanja cijena benzina. Ovo je prvi put da su iranske vlasti dale bilo kakvo saopštenje u vezi nasilja koje su koristili da rastjeraju demonstrante, prenio je AP.

iran demonstracije

Organizacija “Amnesty International” je juče navela procjenu da je na protestima u Iranu ubijeno najmanje 208 osoba. Iranska diplomatska misija u Ujedinjenim nacijama je nakon toga opovrgla navode “Amnestyja”, iako nije ponudila dokaze u suprotno.

-Vidjeli smo da je preko 200 ljudi ubijeno za veoma kratko vrijeme, manje od nedelju dana – rekla je Mansureh Mils, iranski istraživač u “Amnestyju”. –Ovo je bez presedana u historiji kršenja ljudskih prava u Iranu.

Demonstracije zbog povećanja cijena goriva brzo su postale nasilnije od drugih protesta, iako nisu privukle toliko Iranaca na ulice kao oni 2009. zbog spornih predsjedničkih izbora.

Među ubijenima ima demonstranata, pripadnika bezbednosnih snaga i prolaznika
Među ubijenima ima demonstranata, pripadnika bezbjednosnih snaga i prolaznika

Iranska TV je ubistva demonstranata svrstala u četiri kategorije, navodeći da su neki od ubijenih bili “pobunjenici koji su napali osjetljive ili vojne centre sa oružjem ili noževima, ili uzeli taoce u nekim područjima”. Drugi ubijeni opisani su kao prolaznici, bezbjednosne snage ili mirni demonstranti, ali nije navedeno ko je kriv za njihovu smrt. U jednom slučaju se navodi da su se bezbjednosne snage sukobile sa separatističkom grupom u Mahšahru, navodno naoružanom poluatomatskim oružjem.

Vjeruje se da je Mahšahr teško pogođen u gušenju demonstracija. Televizija je odvojeno priznala sukobe sa “pobunjenicima” u Teheranu, Širazu i Sirdžanu. Pominjan je i Šahrijar, predgrađe prijestolnice za koje su iz “Amnestyja” naveli da su tamo desetine ubijene i da je to jedno od mjesta sa najviše ubijenih u nemirima. Mils je rekla da postoji “generalna atmosfera straha u Iranu u ovom trenutku” i da je stvarni broj žrtava vjerovatno veći.

Vlasti prijete porodicama neke su bile primorane da potpišu da neće govoriti s medijima. Porodice su prisiljene da sahranjuju svoje voljene noću, okružene teškim obezbeđenjem – istakla je Mils.

Kako je preneo AP, vlasti obilaze i bolnice, tragajući za pacijentima koji su ranjeni ili imaju druge povrede iz nemira. Mils kaže da kad pronađu one sa sumnjivim ranama, odmah ih zatvaraju.

Demonstracije u Iranu počele su kad su vlasti podigle minimalnu cijenu benzina za 50 odsto, na 15.000 iranskih rijala po litru. To je oko 12 centi po litru, odnosno 50 centi po galonu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj