TRGOVINSKE TENZIJE! Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira uvesti dodatne tarife na uvoz francuskih proizvoda!

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da uvede dodatne tarife na uvoz francuskih proizvoda u vrijednosti od oko 2,4 milijarde dolara, kao odgovor na francusko pooštravanja taksi za američke tehnološke gigante, poput Googla, Amazona i Facebooka.

Američki trgovinski zvaničnici su najavili da će planirane tarife obuhvatiti široku paletu proizvoda, od sira “Rokfor” do ženskih tašni. Američki zvaničnici su predložene mjere obrazložili stavom SAD da nove francuske takse na digitalne prozivode, koje u nekim slučajevima dostižu i 100 odsto, diskriminišu američke kompanije.

Američka privredna komora će prihvatati javne komentare na predložene mjere do 6. januara, dok će o mjerama biti održana rasprava sutradan, 7. januara.

SAD su saopštile i da će razmotriti mogućnost da podignu tarife na proizvode iz Evropske unije i da ih uvedu i na druge koji do sada nisu njima bili obuhvaćeni, s obzirom da nema napretka u rješavanju spora o subvencijama proizvođačima aviona.

Kabinet trgovinskog predstavnika SAD-a podsjeća da je Svjetska trgovinska organizacija (STO) potvrdila da je EU pokrenula pomoć proizvođaču aviona “Airbus”, kako bi, ocjenjuje se u saopštenju, nanijela štetu američkoj vazduhoplovnoj industriji.

“U svjetlu današnjeg izvještaja i nedostatku napretka u naporima da se riješi ovo pitanje, SAD su pokrenule proces procjene povećanja tarifa i njihovog proširenja na druge proizvode iz EU”, navodi se u saopštenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj