NAPETA TRKA U SRBIJI – KO JE ISKRENIJI PRIJATELJ MOSKVE? ‘Rusi nagovarali Vučića da pravi vladu sa Đilasom i Obradovićem’

Jevgenij Primakov, poslanik ruske Dume, nudio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem, saznajeBlic“.

Kako se Primakov pored politike bavi i novinarstvom, on je na proljeće stupio u kontakst s kabinetom predsjednika Vučića i tražio da s njim uradi intervju koji bi bio emitovan na državnoj televiziji “Rusija 24”. Nije, kako kaže naš sagovornik, pominjao da nosi i političku poruku.

– Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim dijelom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsjedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem – navodi izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Dok je pokušao da objasni da je prelazna, tehnička vlada najbolje rješenje da se prevaziđa politička kriza koja je postojala u tom trenutku, Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

Budući da je njegov prijedlog predsjednik Srbije glatko odbio, Primakov je sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na svojoj televiziji pojačavao pritisak i kampanju protiv Srbije, piše Blic.

U emisiji koju vodi, Primakov se bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je riječ o Kosovu.

Jevgenij Primakov je novinar i poslanik ruske Dume, poznat i kao unuk bivšeg ruskog ministra spoljnih poslova čije ime nosi
Jevgenij Primakov je novinar i poslanik ruske Dume, poznat i kao unuk bivšeg ruskog ministra spoljnih poslova čije ime nosi

Govoreći o snimku na kojem ruski špijun plaća srpskog oficira, Primakov se ne bavi suštinom, već mu je najzanimljiviji trenutak kada je snimak objelodanjen i postavlja pitanje “Zašto baš sada”. On se bavi IPAP+ ugovorom koji je Srbija potpisala s NATO-om, a iako su naši zvaničnici objasnili da se oni ne tiču članstva u Alijansi, podseća da je EU zatvorila vrata bilo kakvoj ideji o proširenju. Primakov ide toliko daleko da insinuira da je Vučić završio u bolnici kako ne bi morao da govori o pomenutom ugovoru.

– Predsjednik Vučić je završio u bolnici, pokušavši da skine tako sa sebe dio odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost – zaključio je Primakov.

Razlog za pojačan pritisak na predsjednika Srbije može da leži u činjenici da je Rusiji kao oslonac u ovom regionu preostala samo Srbija, nakon što je Predsjedništvo BiH prošle nedjelje postiglo sporazum o uspostavljanju vlasti i nastavku saradnje s NATO-om. Zato poznavaoci prilika najavljuju da bi Moskva mogla sve više da insistira na jačanju rusko-srpskih veza. Istovremeno, Zapad, svjestan namjera zvanične Moskve, pojačavat će pritisak s druge strane.

I Obradović o tehničkoj vladi

Zanimljivo je da samo nekoliko mjeseci nakon što je Jevgenij Primakov nudio Vučiću prijelaznu vladu sa liderima Saveza za Srbiju, sa idejom tehničke vlade izašao je i sam Boško Obradović.

– Bez prijelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promijeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora, tako da jedini odgovor opozicije, ako nema ove vlade, ostaje bojkot izbora na proljeće iduće godine, izjavio je u augustu Obradović.

Vučić: Svako ko bi mi to ponudio bi bi odbijen

Aleksandar Vučić je na pitanje novinara elektronskih medija da li je tačno pisanje “Blica” i da li mu je Primakov nudio prijelaznu vladu sa liderima SZS, rekao da bi “svako ko bi mi to ponudio bio grubo odbijen”. On je potvrdio da je Primakov bio kod njega.

– Jeste, postoji službena bilješka o tome, nismo bili sami, ali svako ko bi mi ponudio vladu na godinu ili ne znam koliko sa onima koji su pokrali Srbiju, poput Đilasa, Mlađe Đorđevića, Obradovića ili Jeremića, bio bi odbijen – kaže Vučić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj