PREDLOŽIT ĆE REZOLUCIJU: Izrael će tražiti da UN prizna jevrejske izbjeglice koji su u prošlom stoljeću napustili arapske i druge muslimanske zemlje!

Izrael želi da Ujedinjeni narodi priznaju za izbjeglice stotine hiljada Jevreja koji su u prošlom stoljeću napustili arapske i druge muslimanske zemlje, izjavio je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon.

U Generalnoj skupštini UN-a je rekao da planira predložiti rezoluciju o “zaboravljenim” jevrejskim izbjeglicama kako bi se suprotstavio onome što Izrael vidi kao jednostrano fokusiranje na palestinske izbjeglice, prenosi Tanjug.

“Ne čujemo da međunarodna zajednica govori o njima [izraelskim izbjeglicama] kada se razgovara o izbjeglicama iz sukoba, možda zato što to ne ide u korist palestinskom narativu”, kazao je Danon.

Nije detaljno opisao planiranu rezoluciju, osim što je rekao da će to “priznati nepravdu koji su Jevreji pretrpjeli i ispraviti je”.

Palestinska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na njegovu izjavu. Ranije je palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour ponovio apel za humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj