RUSIJA NAJAVILA RECIPROČNE MJERE: Njemačka protjerala dvojicu uposlenika ruske ambasade

Njemačka je protjerala dvojicu uposlenika ruske ambasade u Berlinu, zbog nesaradnje Moskve u istrazi ubistva gruzijskog državljanina u Berlinu, za koje njemačko državno tužilaštvo sumnjiči ruske ili čečenske vlasti.

Rusija poriče svaku umiješanost u ubistvo Gruzijca te je brzo odgovorila da će jednakom mjerom uzvratiti na njemački potez, za koji je rekla da nije “prijateljski”, prenosi Hina.

Odnosi Rusije s Njemačkom i drugim državama zapadne Evrope već su napeti zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovi kćerke Julije na britanskom tlu 2018. godine.

“Ovim potezom njemačka vlada reagira na činjenicu da ruske vlasti nisu dovoljno sarađivale u istrazi ubistva Tornike K. u parku u Berlinu”, objavilo je u srijedu njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Muškarac poznat i kao Zelimkhan Khangoshvili u augustu je ubijen s dva metka u glavu u parku u centru Berlina na putu u džamiju.

Taj je Gruzijac nekada, uz protumoskovski nastrojene borce, ratovao u ruskoj autonomnoj pokrajini Čečeniji.

Tužiteljstvo smatra da dovoljno dokaza upućuje na to da je naručitelj ubistva ruska država ili čečenske vlasti.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ljutito je odgovorilo na optužbu. 

“Izjave njemačke strane o protjerivanju dvojice uposlenika ruske ambasade u Berlinu smatramo neutemeljenima i one nisu prijateljske. Bit ćemo prisiljeni odgovoriti recipročnom mjerom”, prenijele su ruske novinske agencije izjavu Ministarstva vanjskih poslova.

Kremlj je i ranije opovrgao svaku umiješanost u ubistvo Gruzijca.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj